Το Πανεπιστήμιο Κρήτης και το Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης θα απονείμει στον κ. Χρήστο Λούκο, Καθηγητή Ιστορίας Νεωτέρων Χρόνων, το τίτλο του Ομότιμου Καθηγητή του Πανεπιστημίου Κρήτης, την  Τετάρτη 20 Φεβρουαρίου 2013, και ώρα 19.30, στο Αμφιθέατρο Β’ (Διδακτήρια της Φιλοσοφικής Σχολής)  στο Ρέθυμνο.

Η απονομή του τίτλου  θα γίνει από τον Πρύτανη του Πανεπιστημίου Κρήτης.

Στα πλαίσια της τελετής ο τιμώμενος  θα δώσει διάλεξη με τίτλο: «Ο Κυβερνήτης Ιωάννης Καποδίστριας, η Αντιπολίτευση, το 1821: επανεξέταση κάποιων προσεγγίσεων».

Μουσικός Επίλογος από το Σύνολο Χάλκινων Πνευστών Οργάνων «Creta Brass».

Bιογραφικό Σημείωμα κου Χρήστου Λούκου

Ο Χρήστος Λούκος γεννήθηκε στην Αθήνα το 1944. Το 1967 αποφοίτησε από το Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών. Από το 1974-1992 ήταν ερευνητής στο Κέντρο Έρευνας της Ιστορίας του Νεωτέρου Ελληνισμού της Ακαδημίας Αθηνών. Συμπλήρωσε τις  σπουδές του στο Παρίσι (1982-1985). Το 1984 έλαβε το διδακτορικό του δίπλωμα στην Ιστορία από τη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών. Το 1992 εκλέχθηκε Αναπληρωτής Καθηγητής και το 1996 Καθηγητής στο Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης.

Είναι ιδρυτικό και ενεργό μέλος της Εταιρείας Μελέτης Νέου Ελληνισμού, η οποία, μεταξύ άλλων, εκδίδει το ιστορικό περιοδικό Μνήμων.

Είχε τη γενική εποπτεία της ταξινόμησης του Δημοτικού Αρχείου της Ερμούπολης και της οργάνωσης των αρχειακών συλλογών που απόκεινται στα ΓΑΚ, Αρχεία Νομού Κυκλάδων (έδρα: Ερμούπολη). Με καλοκαιρινές εξορμήσεις προπτυχιακοί και μεταπτυχιακοί φοιτητές ταξινόμησαν υπό την καθοδήγησή του δημοτικά και άλλα αρχεία.

Την περίοδο 1994-2006 διεύθυνε, στο Ινστιτούτο Μεσογειακών Σπουδών, το πρόγραμμα \”Η πόλη στους νεότερους χρόνους\”, και από το 2006-2011 συμμετείχε  στο πρόγραμμα «Οι πόλεις της Ανατολικής Μεσογείου κατά τη νεότερη εποχή» του ίδιου Ινστιτούτου.

Στο Πανεπιστήμιο Κρήτης δίδαξε, σε προπτυχιακό και μεταπτυχιακό επίπεδο, την Επανάσταση του 1821, κοινωνικά προβλήματα των νεοελληνικών πόλεων, την ιστορία της ελληνικής τυπογραφίας, άλλα ζητήματα της ιστορίας του ελληνικού κράτους, καθώς και Εισαγωγή στην ιστορία της Λατινικής Αμερικής. Συναφή με τα παραπάνω θέματα είναι τα δημοσιεύματά του, βιβλία και άρθρα σε περιοδικά και συλλογικούς τόμους.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook