Προτάσεις όπως η καθιέρωση της απλής αναλογικής ως πάγιο εκλογικό σύστημα, την αλλαγή του νόμου περί ευθύνης υπουργών, τη σαφή διάκριση της εκκλησίας από το κράτος, την αλλαγή του κανονισμού της Βουλής και τη θέσπιση μέτρων για τη διαφάνεια, παρουσιάζει σήμερα το μεσημέρι ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας στην πρώτη δημόσια συνεδρίαση της Επιτροπής Εργασίας, που συγκροτεί το κόμμα του με αντικείμενο της αναγκαίες μεταρρυθμίσεις  στο Κράτος, το Πολιτικό Σύστημα και το Σύνταγμα.

Την  πρωτοβουλία αυτή την αναλαμβάνει η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ, με στόχο τη διατύπωση ενός συνολικού σχεδίου αλλαγών σε ολόκληρο το θεσμικό φάσμα και θα λειτουργήσει και ως αντίβαρο σε ανάλογες πρωτοβουλίες , που έχουν αναληφθεί ή που πρόκειται να αναληφθούν από τα κόμματα της συγκυβέρνησης.

Όπως διευκρινίζεται από τον ΣΥΡΙΖΑ οι αναλυτικές θεματικές με τις οποίες θα ασχοληθεί η Επιτροπή είναι στη δική της κρίση. Σημειωτέον ότι στην επιτροπή αυτή μετέχουν και επιστήμονες πέραν των στενών κομματικών ορίων του ΣΥΡΙΖΑ ή και της ριζοσπαστικής αριστεράς.

Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις πρόεδρος της επιτροπής πρόκειται να αναλάβει ο πρώην αρχηγός του Συνασπισμού Νίκος Κωνσταντόπουλος.

Ενδεικτικά ορισμένοι θεματικοί κύκλοι εργασίας είναι οι εξής:

• Το Σύνταγμα και η συνταγματική πολιτική,

• Το πολιτικό σύστημα και η λειτουργία του,

•  Κεντρικό Κράτος ή αποκεντρωμένο με ισχυρή εκλεγμένη αυτοδιοίκηση

• Οι εργασιακές σχέσεις και τα δικαιώματα του κόσμου της εργασίας,

• Το πλαίσιο των Δικαιωμάτων και η διασφάλισή τους στη σημερινή περίοδο κρίσης της Δημοκρατίας,

• Το ζήτημα της Εθνικής Κυριαρχίας και των διεθνών σχέσεων της χώρας..

protothema.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook