Την ικανοποίησή του εκφράζει ο Σύλλογος Αρχιτεκτόνων Χανίων για την απόφαση του Δ.Σ. του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Χανίων για τη διενέργεια δυο αρχιτεκτονικών διαγωνισμών που αφορούν στην ανάπλαση του παραλιακού μετώπου της συνοικίας του Κουμ Καπύ και της πλατείας Κατεχάκη στην παλιά πόλη των Χανίων.

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση "τα επικείμενα έργα, τα οποία αφορούν στην επέμβαση ευαίσθητης περιοχής, όπως είναι το παραλιακό μέτωπο του Κουμ-Καπί που πλήττεται από οικιστική και περιβαλλοντική υποβάθμιση, αλλά και σημειακές επεμβάσεις, σε ζώνη μεγάλου ιστορικού και πολιτισμικού βεληνεκούς, όπως είναι η πλατεία Κατεχάκη της παλιάς Πόλης, αναμένεται να συμβάλλουν στη βελτίωση του ευρύτερου δομημένου περιβάλλοντος και στην ποιοτική αναβάθμιση της πόλης.

Η πρακτική και τα οφέλη των αρχιτεκτονικών διαγωνισμών, για οποιοδήποτε έργο κρίνεται ως αξιόλογο, έχουν πολλάκις υπογραμμισθεί μέσα από ανακοινώσεις του Συλλόγου μας. Η πρόσφατη πρωτοβουλία του Λιμενικού Ταμείου λοιπόν, είναι μια επιβεβαίωση των όσων διαχρονικά υποστηρίζουμε.

Οι αρχιτεκτονικοί διαγωνισμοί προσφέρουν πληθώρα πρωτοποριακών λύσεων σε χαμηλό κόστος, ποιοτική προβολή της πόλης των Χανίων, ως μιας πόλης με σύγχρονο αρχιτεκτονικό ενδιαφέρον και εξασφαλίζουν διαφάνεια στη διαδικασία παραγωγής-υλοποίησης μελετών, με παράλληλη παραγωγική κριτική από τις σχετικές ομάδες φορέων της πόλης στο στάδιο της μελέτης, και όχι μετά την υλοποίηση.

Για όλους τους παραπάνω λόγους άλλωστε, η διενέργεια διαγωνισμών τείνει να καθιερωθεί ως πρακτική από πολλούς Δήμους της χώρας, με χαρακτηριστικά παραδείγματα αυτά της ανάπλασης του άξονα της Πανεπιστημίου στην Αθήνα (Rethink Athens) και το Μουσείο Ενάλιων Αρχαιοτήτων στον Πειραιά, αλλά και τους πρόσφατους αρχιτεκτονικούς διαγωνισμούς σε επίπεδο ιδεών αλλά και προσχεδίων που έχουν ήδη προκηρυχθεί στη Κρήτη, όπως είναι το “Ηράκλειο x4” και το “Σχολείο Ευρωπαϊκής Παιδείας” στο Δήμο Ηρακλείου, η “Ανάπλαση του παραλιακού μετώπου της Αμμουδάρας” του Δ. Μαλεβιζίου και η “Πλατεία Σχίσματος” στην Ελούντα του Δ. Αγίου Νικολάου.

Θεωρούμε τους δύο διαγωνισμούς που αναμένεται να προκηρυχθούν, ως εξαιρετικά σημαντικούς από την άποψη της κλίμακας επέμβασης αφενός, αλλά και της ευαισθησίας που χαρακτηρίζει την παλιά πόλη αφετέρου, και για τους λόγους αυτούς θα πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη προσοχή στη σύνταξη των προδιαγραφών των διαγωνισμών, των προϋποθέσεων που θα τεθούν σε αυτούς και στη τήρηση της νομοθεσίας περί αρχιτεκτονικών διαγωνισμών (ΦΕΚ Β’ 1427/16-6-11).

Ως Σύλλογος Αρχιτεκτόνων Χανίων είμαστε διατεθειμένοι να υποστηρίξουμε την προσπάθεια που ανέλαβε το Δ. Λιμενικό Ταμείο να φέρει σε πέρας και ως ο καθ’ ύλην αρμόδιος επιστημονικός φορέας, βρισκόμαστε στη διάθεση του Δήμου για την παροχή οποιασδήποτε συμβουλευτικής πληροφορίας.

Ελπίζουμε, ότι μέσα από τη διαδικασία αυτή, η πόλη των Χανίων θα μπορέσει να διατηρήσει σε ακόμα μεγαλύτερο βαθμό την εικόνα της ως πόλος έλξης για του επισκέπτες της, αλλά και για τους ίδιους τους κατοίκους της."