Οι πρώτες αντιδράσεις της παγκόσμιας αγοράς πετρελαίου στον θάνατο του Τσάβεζ ήταν συγκρατημένες – η τιμή του πετρελαίου αυξήθηκε ελάχιστα στη Ν. Υόρκη, φτάνοντας στα 91,05 δολάρια το βαρέλι (οκτώ φορές πάνω από την τιμή του πετρελαίου όταν ο Τσάβεζ ανέλαβε την Προεδρία της Βενεζουέλας).

Σύμφωνα με τους αναλυτές, η παραγωγή πετρελαίου της Βενεζουέλας, στο έδαφος της οποίας βρίσκονται τα δεύτερα σε μέγεθος αποθέματα του κόσμου, είναι πολύ πιθανό να μειωθεί κι άλλο στο άμεσο μέλλον, καθώς τα στελέχη της εθνικής εταιρείας Πετρελαίου (PDVSA) δεν θα έχουν ξεκάθαρες οδηγίες από την Κυβέρνηση κατά την διάρκεια της μεταβατικής περιόδου.

Η παραγωγή της Βενεζουέλας, ωστόσο, βρίσκεται σε σταθερή ύφεση εδώ και χρόνια και γι’ αυτό τον λόγο η παγκόσμια αγορά δεν δείχνει σημάδια ανησυχίας για την ώρα. Η γενική εντύπωση είναι ότι μία περαιτέρω μείωση της παραγωγής δεν θα επηρεάσει της αγορά, υπό την προϋπόθεση ότι ο θάνατος του Τσάβεζ δεν θα οδηγήσει σε αποσταθεροποίηση του πολιτικού σκηνικού της χώρας.

Σύμφωνα με τους αναλυτές, αυτό που χρειάζεται είναι μία σταθερή, καινούργια κυβέρνηση, που θα προσπαθήσει να λύσει τα πολλά προβλήματα της βιομηχανίας πετρελαίου της χώρας το ταχύτερο δυνατόν.

kathimerini.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook