Τριμερής αεροναυτική και ανθυποβρυχιακή άσκηση μεταξύ Ελλάδας, Ισραήλ και ΗΠΑ βρίσκεται σε εξέλιξη από σήμερα Πέμπτη στην περιοχή της Κρήτης και την ανατολική Μεσόγειο.

Πρόκειται για την ετήσια άσκηση \”Noble Dina\” ενώ σκοπός της άσκησης, που προβλέπεται να ολοκληρωθεί στις 21 Μαρτίου, είναι η αξιολόγηση του επιπέδου επιχειρησιακής συνεργασίας μεταξύ των Πολεμικών Ναυτικών των τριών χωρών σε περιστατικά έρευνας και διάσωσης, άμεσης ανταπόκρισης σε έκτακτη ανάγκη, εκκένωσης περιοχών, καθώς και καταπολέμησης πυρκαγιών σε πλοία.

Η κοινή άσκηση «Noble Dina» αποτελεί μέρος της συνεργασίας του Πολεμικού Ναυτικού με άλλες ναυτικές δυνάμεις που έχει ως στόχο την προαγωγή των σχέσεων συνεργασίας.

Η άσκηση «Noble Dina » μέχρι το 2010 πραγµατοποιούνταν μεταξύ του Ισραήλ και των ΗΠΑ στην ίδια, ευρύτερη, περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και έχει, όπως αναφέρεται από ειδικούς, σηµαντική θέση στη λίστα σπουδαιότητας των ετήσιων ασκήσεων των δύο χωρών.

Η Ελλάδα εκλήθη για πρώτη φορά πέρυσι από το Ισραήλ το οποίο γενικά κρατά σε διαβαθμισμένο επίπεδο όσα σχετίζονται με την ασκηση αυτή ( σενάριο, συμμετοχές, κινήσεις κλπ).

Εξ όσων είναι γνωστά στο σενάριο της άσκησης περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, η τεχνική και επιχειρησιακή συνεργασία στην Έρευνα και Διάσωση ναυαγών (SAR), στις αντιαεροπορικές επιχειρήσεις και στην ασφάλεια ναυτικών μεσων.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook