Οι τράπεζες της Ευρωζώνης θα αποπληρώσουν την επόμενη εβδομάδα το ποσό των 4,23 δισ. ευρώ στην ΕΚΤ από τα τριετή δάνεια που έλαβαν απ' αυτήν πριν από ένα έτος.

Το ποσό αυτό είναι πολύ μειωμένο σε σχέση με τα ποσά που αποπλήρωναν το τελευταίο δίμηνο, γεγονός που δείχνει ότι οι τράπεζες προτιμούν να έχουν ταμειακό πλεόνασμα σε περίπτωση που υπάρξει ξανά στενότητα στις αγορές.

Η ΕΚΤ ανακοίνωσε ότι 35 τράπεζες αποφάσισαν να αποπληρώσουν στις 13 Μαρτίου το ποσό των 4,23 δισ. ευρώ.

Αυτό το ποσό είναι χαμηλότερο από τις εκτιμήσεις που έγιναν σε έρευνα του Reuters, σύμφωνα με την οποία οι τράπεζες θα επέστρεφαν συνολικά 8 δισ. ευρώ.

Η ΕΚΤ χορήγησε στις τράπεζες συνολικά πάνω από 1 τρισ. ευρώ μέσω τριετών δανείων με πολύ χαμηλό επιτόκιο σε δύο γύρους, το Δεκέμβριο του 2011 και το Φεβρουάριο του 2012.

Τον περασμένο Ιανουάριο, οι τράπεζες επέλεξαν -στην πρώτη δυνατότητα που είχαν- να αποπληρώσουν στην ΕΚΤ δάνεια ύψους 137,2 δισ. ευρώ που είχαν πάρει στον πρώτο γύρο, επιστρέφοντας περισσότερα από το αναμενόμενο και οδηγώντας σε άνοδο τα επιτόκια της αγοράς.

Με την πρώτη ευκαιρία που είχαν να αποπληρώσουν δάνεια που έλαβαν στο δεύτερο γύρο, οι τράπεζες επέστρεψαν ποσά 61,1 δισ. ευρώ στην ΕΚΤ.


in.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ/Reuters