Ψήφισμα – Καταγγελία εξέδωσε η Επαγγελματική – Επιστημονική Ένωση Τεχνολογικής Εκπαίδευσης Μηχανικών Ηρακλείου για την κατάργηση του τμήματος Πολιτικών Δομικών ΄Εργων του ΤΕΙ Κρήτης, σύμφωνα με το σχέδιο \”Αθηνά\”.
Το ψήφισμα αναλυτικά:
\”Για άλλη μια φορά, το Υπουργείο Παιδείας παρουσιάζει σημάδια αδυναμίας και έλλειψης ικανότητας , στο να αφουγκραστεί την επιτακτική ανάγκη της Ακαδημαϊκής-Επαγγελματικής Κοινότητας για ουσιαστικές αλλαγές στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση. Ενώ εδώ και 30 περίπου χρόνια περιμένουμε την έκδοση των εκκρεμών Π.Δ. για τις ειδικότητες που δεν έχουν επαγγελματικά δικαιώματα, αντί αυτού, μέσα σε λίγο χρονικό διάστημα, γίναμε θεατές διαφόρων σεναρίων, κατάργησης, μετακίνησης και συνένωσης τμημάτων, τα οποία αν και πληρούν (;) τα ίδια κριτήρια, καταλήγουν σε αμφισβητούμενα αποτελέσματα. 
Κλασικό παράδειγμα παλινωδίας των συντακτών του σχεδίου «ΑΘΗΝΑ», αποτελεί η αντιμετώπιση που χαίρει το τμήμα Πολιτικών Δομικών ΄Εργων του ΤΕΙ Κρήτης, το οποίο επιχειρούν να καταργήσουν.
Θεωρείται, ότι το τμήμα είναι ένα από τα καλύτερα τμήματα του ΤΕΙ, όχι μόνο της Κρήτης, αλλά και πανελλαδικά, με ιστορία 40 ετών. Γι’ αυτό θα πρέπει να συνεχίσει την απρόσκοπτη λειτουργία του για τους παρακάτω λόγους:
• Δεν υπάρχει ουδεμία συνάδεια ανάμεσα στη τελική και την αρχική πρόταση του Υπουργείου, βάσει της οποίας το τμήμα θεωρούνταν βιώσιμο και θα συνέχιζε κανονικά τη λειτουργία του.
• Έχει την πλήρη στήριξη του Συμβουλίου του Ιδρύματος του ΤΕΙ Κρήτης.
• Δεν υπήρξε Ακαδημαϊκό όργανο που να πρότεινε τη κατάργηση του τμήματος.
• Δεν έχει διευκρινιστεί ποιος είναι ο ενδιαφερόμενος φορέας,που στην υποτιθέμενη δημόσια διαβούλευση αιτιολόγησε την πρότασή του για κατάργηση του τμήματος.
• Το εκπαιδευτικό προσωπικό μαζί με τους ωρομίσθιους εργαστηριακούς συνεργάτες, που είναι απαραίτητοι στην εκπαιδευτική διαδικασία όπως λέει ο νόμος γιατί συνδέουν την πραγματική εργασία στην αγορά και την εκπαίδευση, είναι όλοι άριστα καταρτισμένοι με επιπλέον σπουδές μεταπτυχιακών και διδακτορικών διπλωμάτων και διαθέτουν τα απαιτούμενα από το νόμο προσόντα.
• Είναι το μοναδικό τμήμα της Περιφέρειας Κρήτης, από το οποίο αποφοιτούν Πολιτικοί Μηχανικοί, οι οποίοι εγγυώνται την πολυπόθητη ανάπτυξη μέσω της Μελέτης, Κατασκευής, Επίβλεψης και Συντήρησης ιδιωτικών και δημοσίων έργων.
Διαθέτει αξιόλογη υλικοτεχνική υποδομή με 14 εργαστήρια, συνολικού εμβαδού 1.000 m2, εκ των οποίων ενδεικτικά τα εργαστήρια Τοπογραφίας και Εδαφομηχανικής είναι εφοδιασμένα με εξοπλισμό συνολικής αξίας 2.000.000€.
• Οι απόφοιτοι του τμήματος έχουν αξιόλογες προοπτικές επαγγελματικής αποκατάστασης.
Είναι αρκετά ψηλά στις προτιμήσεις των υποψηφίων εισακτέων στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, ενώ τα 2 τελευταία χρόνια οι υποψήφιοι σπουδαστές για κατατακτήριες είναι 130, από τους οποίους οι 45 προέρχονται από πανεπιστήμια.
• Έχει περίπου 2.000 ενεργούς φοιτητές, των οποίων το μέλλον είναι αβέβαιο.
• Είναι αμφίβολο εάν υπάρχει νομιμότητα όσον αφορά την υποχρέωση των φοιτητών να εγγραφούν και τελικά να αποφοιτήσουν από άλλο τμήμα από αυτό που εισήχθησαν , με διαφορετικό γνωστικό αντικείμενο.
• Υπάρχει μεγάλη πιθανότητα -εάν η τελική πρόταση εφαρμοστεί- να οδηγήσει αρκετούς φοιτητές στην απόφαση να διακόψουν άμεσα και οριστικά τη φοίτησή τους.
Η κατάργησή του θα δημιουργήσει μεγάλο κενό στη σχολή ΣΤΕΦ,στο Ίδρυμα ΤΕΙ Κρήτης, στην πόλη του Ηρακλείου και την Περιφέρεια Κρήτης ολόκληρη.
• Εχει την πλήρη στήριξη όλων των Νομαρχιακών Τμημάτων της Ε.Ε.Τ.Ε.Μ. της Περιφέρειας Κρήτης.
Με βάση τα ανωτέρω, ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ την απόσυρση του σχεδίου «ΑΘΗΝΑ», και δηλώνουμε παρόντες στους Αγώνες της Ακαδημαϊκής Κοινότητας του ΤΕΙ Κρήτης, προς αυτή την κατεύθυνση.\”

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook