Ένα πρωτοποριακό εκπαιδευτικό πρόγραμμα που απευθύνεται αποκλειστικά στο μαθητικό δυναμικό της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης του Δήμου Γόρτυνας και φέρει τον τίτλο «Ανακαλύπτω τον κόσμο της Ελιάς», υλοποιεί αυτή την περίοδο ο δημοτική αρχή. 

Την ευθύνη του προγράμματος έχει επωμιστεί ο δημοτικός σύμβουλος, Ανδρέας Καραπαναγιώτης, που σε συνεργασία με το επιστημονικό προσωπικό και συγκεκριμένα τον γεωπόνο Μιχάλη Στεφανάκη, την θεατρολόγο Ευαγγελία Μαρκοπούλου και τους αρχαιολόγους, Μανώλη Βλαχάκη και Ειρήνη Παπάζογλου, έχουν αναλάβει να μεταλαμπαδεύσουν στους λιλιπούτειους δημότες γνώσεις γύρω από την αξία που κατείχε το ελαιόλαδο στην διατροφή και στον πολιτισμό των αρχαίων Γορτυνίων. 

Ο σχεδιασμός του εν λόγο πιλοτικού εκπαιδευτικού προγράμματος ανήκει στην αρχαιολόγο Ειρήνη Παπάζογλου και μεταξύ άλλων περιλαμβάνει ξεναγήσεις των μαθητών τόσο στην αρχαία Γόρτυνα, -όπου τα παιδιά εκτός από τα ιστορικά μνημεία βλέπουν από κοντά και τα δεκάδες αιωνόβια ελαιόδεντρα που υπάρχουν μέσα στον αρχαιολογικό χώρο-, όσο και σε άλλους χώρους που σχετίζονται με την ελιά και το ελαιόλαδο, όπως το Μουσείο Ελιάς στη Γέργερη, τα Μνημειακά ελαιόδεντρα σε Πανασό και Αγίους Δέκα, αλλά και τα παλιά λιοτρίβια που υπάρχουν σε διάφορα χωριά.

Τα παιδιά μέσα από «Ανακαλύπτω τον κόσμο της Ελιάς», ανακαλύπτουν τα πολιτισμικά στοιχεία-αξίες που εμφανίζονται διαχρονικά και συγχρονικά στη χωρική ενότητα του Καλλικρατικού Δήμου Γόρτυνας και αφορούν το ελαιόλαδο. 

Οι εκπαιδευτικές διαθεματικές δραστηριότητες που προτάσσονται στο πρόγραμμα δομούνται σε δύο κύκλους-στάδια: (α) σε δραστηριότητες που λαμβάνουν χώρα εντός των σχολικών μονάδων στα πλαίσια των διδακτικών ωρών του μαθήματος «της ευέλικτης ζώνης» και (β) σε βιωματικές δραστηριότητες που υλοποιούνται σε πολιτισμικούς χώρους αναφοράς του Δήμου Γόρτυνας, οι οποίοι και σχετίζονται με τον τοπικό πολιτισμό του ελαιολάδου.

Απώτερος στόχος του προγράμματος είναι η μύηση των μαθητών στο πολιτισμό του ελαιολάδου. Ένας πολιτισμός, ο οποίος αφενός αποτελεί «λαλούν» σύμβολο του Δήμου Γόρτυνας και γενικότερα της Κρήτης και αφετέρου συναρθρώνεται με οικουμενικά ιδανικά και αξίες.
Κατά τη διάρκεια του προγράμματος, το οποίο σημειωτέο ξεκίνησε στις 12 Μαρτίου και η ολοκλήρωση του προβλέπεται τον Μάιο, θα πραγματοποιηθούν και μια σειρά από δραστηριότητες, όπως κατασκευή αρωματικών σαπουνιών από ελαιόλαδο, θεατρικό παιχνίδι καθώς και ξενάγηση σε ελαιώνες από γεωπόνους, οι οποίοι θα μάθουν στα παιδιά για τον τρόπο που προσδιορίζεται η ηλικία των ελαιόδεντρων, πως κλαδεύονται, πως γίνεται η συλλογή του καρπού κτλ.