Σε λίγες ημέρες, ξεκινώντας από την Καθαρά Δευτέρα μπαίνουμε στην περίοδο της Σαρακοστής.

Στο τραπέζι όλων, τα θαλασσινά έχουν την τιμητική τους. Αυτοί που θα αγοράσουν τα θαλασσινά πρέπει να προσέξουν αρκετά γιατί ναι μεν όλα έχουν μεγάλη διατροφική αξία, όμως και μεγάλη ευαισθησία και κρυμμένους κινδύνους.

Ποιοί είναι οι πλέον αρμόδιοι να μας συμβουλεύσουν σχετικά με τα παραπάνω εκτός από αυτούς που ασχολούνται καθημερινά με τα ψάρια και τα θαλασσινά;

Γι\’ αυτό το λόγο απευθυνθήκαμε στους υπευθύνους των Ιχθυοπωλείων ΚΑΣΑΠΑΚΗΣ (Κάτω Σούδα Χανιά, Αγγ. Σικελιανού 9 Ρέθυμνο, Επισκοπή Ρεθύμνου), οι οποίοι μας έδωσαν χρήσιμες και πρακτικές συμβουλές.

\"\"

Συγκεκριμένα και όσον αφορά τα μαλάκια (χταπόδια, καλαμάρια, σουπιές), πρέπει να προσέχουμε ιδιαίτερα την οσμή τους η οποία πρέπει να είναι η οσμή της θάλασσας. Επίσης η σάρκα πρέπει να είναι συμπαγής, ελαστική και γυαλιστερή, ενώ τα πλοκάμια-βεντούζες να είναι ανθεκτικά στο τράβηγμα.

\"\"
Τα οστρακοειδή (μύδια, στρείδια, κυδώνια, γυαλιστερές) πρέπει να είναι ζωντανά, άρα το κέλυφός τους κλειστο. Εάν σε κάποια είναι λίγο ανοιχτό, με ελάχιστη πίεση πρέπει να κλείνουν μόνα τους. Τα οστρακοειδή μπορούν να φαγωθούν ωμά ή ψημένα. Αν τα μαγειρέψετε, το μυστικό τους είναι ελάχιστο ψήσιμο. Κατεβάστε τα όστρακα από τη φωτιά, αμέσως μόλις ανοίξει το κέλυφος.

Τα μαλακόστρακα (γαρίδες, καραβίδες, αστακοί, καβούρια), όταν είναι ζωντανά κάνουν κινήσεις με τις κεραίες τους ή τα πόδια τους. Πρέπει να έχουν την οσμή της θάλασσας, το κεφάλι τους δεν πρέπει να φέρει μαύρες κηλίδες ή να είναι μελανιασμένο και η όψη τους γυαλιστερή.

Για τους γνωστούς σε όλους μας αχινούς, πρέπει να είναι ζωντανοί και αυτό μπορέι κάποιος να το διαπιστώσει, καθώς παρατηρούμε να κινούνται τα αγκάθια τους.

Το συμπέρασμα είναι ότι πριν από κάθε προμήθεια θαλασσινών πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί. Η οσμή και η εμφάνιση είναι τα πιο σταθερά χαρακτηριστικά για να κρίνουμε την καταλληλότητά τους, όπως και πολύ σημαντικό είναι η εμπιστοσύνη που έχουμε χτίσει με τον ιχθυοπώλη μας!

Και τώρα καλή σας όρεξη !!!!

Όσον αφορά το μαγείρεμα των θαλασσινών, αυτό είναι ένα ακόμα κρίσιμο σημείο για ένα καλό πιάτο.

Η πρώτη ύλη, είναι το βασικότερο για ένα εξαιρετικό πίατο με θαλασσινά, αυτό όμως δεν αρκεί, καθώς μεγάλη σημασία έχει και ο τρόπος μαγειρέματος και φυσικά κάποια μυστικά που κάνουν τη διαφορά. Για το λόγο αυτό, η Ταβέρνα ΠΥΡΟΦΑΝΙ (Βλητές Σούδας), επιμελήθηκε ορισμένες απλές, γρήγορες και γευστικές συνταγές που θα λύσουν τα χέρια στις νοικοκυρές.

Οι τρεις συνταγές που μας προτείνει η γνωστή Ταβέρνα είναι οι παρακάτω:

ΧΤΑΠΟΔΙ ΚΡΑΣΑΤΟ

\"\"

Επιλέγουμε ένα μέτριο χταπόδι και αφού το πλύνουμε και το αλατσίσουμε ελαφρώς, χωρίζουμε τα πλοκάμια του και τα βάζουμε στο Τηγάνι. Προσθέτουμε 1 ποτήρι κρασί και μισό ποτήρι ελαιόλαδο. Το ψήνουμε σε πολύ σιγανή φωτιά για αρκετή ώρα. Μόλις το χταπόδι μαλακώσει και έχει χυλώσει το κρασί με το λάδι, το κατεβάζουμε από τη φωτιά και είναι έτοιμο για σερβίρισμα.

ΜΥΔΙΑ ΜΕΘΥΣΜΕΝΑ

\"\"

Επιλέγουμε 15 μύδια ζωντανά και αφού τα καθαρίσουμε, τα βράζουμε με μισό κρασοπότηρο νερό μέχρι να ανοίξουν. Μόλις ανοίξουν, χύνουμε το νερό που έχει μείνει στο τηγάνι και προσθέτουμε μισό κρασοπότηρο ελαιόλαδο και τα τσιγαρίζουμε. Προσθέτουμε λόγο ψιλοκομμένο μαιντανό και κρεμμύδι. Σβήνουμε τα μύδια με μισό κρασοπότηρο ούζο, και τα αφήνουμε 2-3 λεπτά ακόμα στη φωτιά.

ΣΟΥΠΙΑ ΤΗΓΑΝΙΤΗ ΜΕ ΜΕΛΑΝΙ

\"\"

Καθαρίζουμε 2-3 σουπιές, χωρίς να αφαιρέσουμε το μελάνι τους. Βάζουμε τις σουπιές στο τηγάνι με μισό κρασοπότηρο ελαιόλαδο, λίγο αλάτι και λίγη ρίγανη. Σκεπάζουμε το τηγάνι και ψήνουμε τις σουπιές σε πολύ χαμηλή φωτιά, αναποδογυρίζοντας τις 2-3 φορές. Μόλις οι σουπιές μαλακώσουν, τις σβήνουμε με μισό κρασοπότηρο κρασί κόκκινο και τις αφήνουμε 2-3 λεπτά ακόμα στη φωτιά για να δέσει η σάλτσα τους.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook