Προβληματισμό εκφράζουν ανώτατες τραπεζικές πηγές στην Ελλάδα για την ματαίωση έως την Κ.Δευτέρα λήψης αποφάσεων στην Κύπρο για την επιβολή του φόρου στις καταθέσεις, όπως αποφάσισε τα ξημερώματα του Σαββάτου το Eurogroup.

Μιλώντας στο in.gr τόνιζαν ότι ο αρχικός προγραμματισμός προέβλεπε ότι η ανακοίνωση για την τράπεζα που θα εξαγόραζε τα στοιχεία ενεργητικού και παθητικού των κυπριακών καταστημάτων στην Ελλάδα θα γινόταν την Κυριακή με την προϋπόθεση ότι η Λευκωσία θα ψήφιζε το σχετικό νομοθέτημα.

Και αυτό προκειμένου τη Δευτέρα που θα λειτουργούσαν οι διεθνείς αγορές να ελαχιστοποιούνταν οι πιέσεις, αλλά και οι επενδυτικές ανησυχίες.

Ωστόσο, η μετάθεση της ψηφοφορίας στην Κύπρο οδηγεί αναγκαστικά και στη μετάθεση ανακοίνωσης του πιστωτικού ιδρύματος που θα αναλάβει την εξαγορά των κυπριακών υποκαταστημάτων.

Ασφαλείς πληροφορίες του in.gr αναφέρουν ότι τα περισσότερα ιδιωτικά πιστωτικά ιδρύματα που έχουν βολιδοσκοπηθεί έχουν απαντήσει αρνητικά, κατά συνέπεια ο βασικότερος υποψήφιος για την εξαγορά των κυπριακών καταστημάτων είναι το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο.

Υπενθυμίζεται ότι ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας είχε δηλώσει το Σάββατο ότι η Τράπεζα της Ελλάδος θα διερευνήσει ποια τράπεζα θα απορροφήσει τα κυπριακά ιδρύματα στην Ελλάδα.

Όπως επισήμανε αρχικά ο υπουργός, διασφαλίζονται οι καταθέσεις στα υποκαταστήματα των κυπριακών τραπεζών στην Ελλάδα, ενώ με τις αποφάσεις του Eurogroup δεν επιβαρύνεται το ελληνικό δημόσιο χρέος.

in.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook