Για ανάγκη μίας «εκ βάθρων αναδόμησης ενός βιώσιμου και ανταγωνιστικού παραγωγικού προτύπου» στη χώρα, μίλησε ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας, τονίζοντας ότι η επιστροφή στο μοντέλο των προηγούμενων ετών εκτός από αδιέξοδη είναι και μη ρεαλιστική «γιατί δεν υπάρχουν πλέον δανειστές να το χρηματοδοτήσουν».

Μιλώντας στο συνέδριο του ελληνικού συλλόγου αποφοίτων του LSE, ο κ. Στουρνάρας είπε ότι τα προηγούμενα χρόνια «χτίσαμε ένα εκτεταμένο αλλά ρηχό και πελατειακό κράτος και ένα κρατικοδίαιτο και εσωστρεφές παραγωγικό μοντέλο» το οποίο βασιζόταν στο ανομολόγητο δόγμα: «Ο λογαριασμός στους επόμενους».

«Δυστυχώς οι συνέπειες των αστοχιών του παρελθόντος είχαν ως αποτέλεσμα να βρεθούν στην ανεργία περίπου οι μισοί νέοι της χώρας μας. Για τους νέους αυτούς, η τρικομματική κυβέρνηση εθνικής ευθύνης έχει ως βασική προτεραιότητα να σταματήσει να τους βαρύνει με πρόσθετο χρέος και παράλληλα να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις ώστε να μπουν άμεσα στην παραγωγική διαδικασία, συμβάλλοντας στην αναπτυξιακή πορεία της χώρας.

»Υπάρχουν δύο διαφορετικοί τρόποι για να το πετύχουμε αυτό:

»Με το δοκιμασμένο τρόπο, δηλαδή με στρατιές νέων συμβασιούχων και προσλήψεων στο δημόσιο τομέα που θα καμουφλάρουν το παραγωγικό έλλειμμα, με εκατοντάδες δημόσιες επιχειρήσεις και φορείς που εξαρτώνται αποκλειστικά από την κρατική χρηματοδότηση, με ακαδημαϊκά ιδρύματα που ιδρύονται με σχεδόν αποκλειστικό κριτήριο την ενίσχυση τοπικών οικονομιών. Νομίζω ότι ένας τέτοιος δρόμος, εκτός από αδιέξοδος είναι και μη ρεαλιστικός, γιατί δεν υπάρχουν πλέον δανειστές να τον χρηματοδοτήσουν.

»Η επιλογή αυτού του δρόμου, στην καλύτερη των περιπτώσεων, θα είναι ραγδαία οπισθοδρόμηση και στη συνέχεια μακρά στασιμότητα. Ο άλλος δρόμος, αν και ορθός, είναι δύσκολος και επίπονος. Προϋποθέτει την εκ βάθρων αναδόμηση ενός βιώσιμου και ανταγωνιστικού παραγωγικού προτύπου» είπε.

Αναφερόμενος ειδικά στο θέμα των αποχωρήσεων από το Δημόσιο, ο κ. Στουρνάρας δήλωσε ότι «η τελική συμφωνία των πολιτικών αρχηγών για αντικατάστασή τους από νέους ανθρώπους αναβαθμισμένων προσόντων, θεωρώ ότι θα οδηγήσει, επιτέλους, στην ποιοτική αναβάθμιση του δημοσίου τομέα».


in.gr