Στη βελτίωση του οικονομικού κλίματος στην Ελλάδα συγκριτικά με τον περσινό Ιούνιο οπότε και οι φόβοι ενός Grexit ήταν στο αποκορύφωμά τους εστιάζει ο Economist, σημειώνοντας πως ο σύνθετος δείκτης για την οικονομική εμπιστοσύνη που καταρτίζει η Κομισιόν έχει επιστρέψει στα υψηλότερα επίπεδα από τα τέλη του 2009, προτού δηλαδή ξεσπάσει η κρίση χρέους.

Οι τουριστικές κρατήσεις, όπως σημειώνεται, είναι αυξημένες για τη φετινή καλοκαιρινή περίοδο, ενώ ο αρθρογράφος δεν παραλείπει να αναφερθεί σε έργα σε οδικούς άξονες που άρχισαν εκ νέου, τη σταδιακή επιστροφή της ρευστότητας με την αποπληρωμή μέρους των ληξιπρόθεσμων οφειλών της κυβέρνησης που στα τέλη του 2012 ξεπερνούσαν το 4% του ΑΕΠ αλλά και την ανάκαμψη των καταθέσεων νοικοκυριών και επιχειρήσεων, που από πέρυσι τον Ιούνιο έχουν αυξηθεί 9%.

Μια ανάκαμψη, σχολιάζει το περιοδικό, θα πρέπει αργά ή γρήγορα να συμβεί, τονίζοντας ωστόσο πως οι δοκιμασίες για τη χώρα δεν έχουν τελειώσει, δεδομένου ότι η οικονομική παραγωγή αναμένεται να συρρικνωθεί κατά επιπλέον 4,4% το τρέχον έτος υπό το βάρος της λιτότητας.

Ωστόσο τα μέτρα αποδίδουν, όπως αναφέρει το περιοδικό, επικαλούμενο τη μείωση του ελλείμματος και την αναμενόμενη εμφάνιση πρωτογενούς πλεονάσματος φέτος.

\”Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προβλέπει μια μικρή επιστροφή στην ανάπτυξη παρά τη συνεχιζόμενη αντίσταση από τις πολιτικές λιτότητας. Πολλά εξαρτώνται από τις τράπεζες.

Η ανακεφαλαιοποίησή τους, που κρίνεται αναγκαία μετά και τη συμμετοχή τους στο PSI, βρίσκεται σε φάση ολοκλήρωσης και τα 50 δισεκατομμύρια ευρώ που έχουν προβλεφθεί λογικά θα βοηθήσουν στην αντιμετώπιση των ζημιών και των μη εξυπηρετούμενων δανείων\”, υπογραμμίζεται.

Επισημαίνοντας πως το ποσοστό της ανεργίας έχει εκτιναχθεί στο 27,2%, οι μισθοί έχουν μειωθεί σημαντικά και τα χαμηλότερα εισοδήματα πιέζονται από τους φόρους, ο Economist παρατηρεί πως οι καταναλωτές δεν θα γίνουν οι \”μπροστάρηδες\” της ανάκαμψης.

Σύμφωνα με το άρθρο αυτό που μπορεί να αλλάξει τις προοπτικές είναι οι ξένες επενδύσεις, αλλά, όπως αναφέρει, η Ελλάδα παραμένει ακόμα ένα επικίνδυνο μέρος για τους ξένους επιχειρηματίες που θέλουν να δραστηριοποιηθούν στη χώρα.

Ένα κρίσιμο τεστ θα είναι το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων, το οποίο έχει σημασία λιγότερο για τα έσοδα που θα αποφέρει και περισσότερο για το ευρύτερο άνοιγμα της οικονομίας που σηματοδοτεί.

moneypost.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook