Τρεις άνθρωποι -δύο γυναίκες και ένα παιδί- έχασαν τη ζωή τους όταν ξέσπασε πυρκαγιά σε εγκαταλελειμμένο εργοστάσιο στο οποίο είχαν κάνει κατάληψη περίπου 200 Ρομά στη Λιόν, δήλωσαν σήμερα το πρωί αξιωματικοί της πυροσβεστικής υπηρεσίας.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής της επιχείρησης της πυροσβεστικής, αντιπύραρχο Ζαν-Φιλίπ Γκενιό, η «σφοδρή» πυρκαγιά, που σημειώθηκε τη νύχτα της Κυριακής προς Δευτέρα, «κατέκαψε εντελώς» το ακίνητο.

Κατά την διάρκεια μιας συνέντευξης Τύπου που οργανώθηκε επιτόπου, ο αξιωματικός διευκρίνισε ότι «πολύ γρήγορα τα δύο υψηλότερα επίπεδα του άδειου αυτού κτιρίου κάηκαν και η σκάλα κατέρρευσε». Η οροφή επίσης κάηκε, παρατήρησε δημοσιογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου.

Ομάδες με ειδικά εκπαιδευμένους σκύλους ψάχνουν στα συντρίμμια του κτιρίου, το οποίο υπάρχει άμεσος κίνδυνος να καταρρεύσει, για να εξακριβώσουν εάν υπάρχουν κι άλλα θύματα.

Ο αντιπύραρχος Γκενιό, ανέφερε ότι «οι τρεις σοροί των θυμάτων παραμένουν ακόμη στο εσωτερικό» του εγκαταλελειμμένου εργοστασίου κατασκευής μικρών μηχανών για βιομηχανική χρήση, ενώ σύμφωνα με αξιωματικούς της πυροσβεστικής ο απολογισμός ίσως αυξηθεί.

Σύμφωνα με τον Ζιλμπέρ Ρενάρ, ακτιβιστή της Ένωσης για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, περίπου 300 Ρομά, ανάμεσά τους και παιδιά μικρής ηλικίας και έγκυες γυναίκες, ζούσαν στο διώροφο κτίριο.

«Κοιμούνταν συχνά στο πατάρι», εξήγησε ο Ρενάρ. Οι επιζώντες, περίπου 150, απομακρύνθηκαν από το σημείο με μικρά λεωφορεία και μεταφέρθηκαν σε ένα γυμνάσιο.

zougla.gr