Θετικά σημάδια εκπέμπει η ελληνική αγορά ομολόγων που προεξοφλεί βελτίωση των μακροοικονομικών δεδομένων στην Ελλάδα.

Τρία χρόνια μετά την υπαγωγή της χώρας στον Μηχανισμό Στήριξης, η απόδοση του ελληνικού δεκαετούς ομολόγου υποχώρησε χθες χαμηλότερα από τις αποδόσεις πιο μακροπρόθεσμων τίτλων, με τους επενδυτές να εξακολουθούν να αποκλείουν κίνδυνο χρεοκοπίας για τη χώρα μας. Η απόδοση του κρατικού ομολόγου 10ετούς διάρκειας, όπως μετέδωσε το Reuters, έχει υποχωρήσει στο 8,18%, ενώ του 30ετούς κυμαίνεται στο 8,21%. Η απόδοση του ομολόγου 20ετούς διάρκειας διαμορφώνεται στο 8,79% και του 15ετούς στο 9,07%.

Σημειώνεται ότι τον Μάρτιο του 2012 η απόδοση του 10ετούς ομολόγου ήταν 15 ποσοστιαίες μονάδες υψηλότερη από αυτήν του 30ετούς. Η αντιστροφή της καμπύλης αποτελεί κατά τους αναλυτές σημαντική εξέλιξη για τα ελληνικά ομόλογα: Παραδοσιακά, η θετική κλίση ερμηνεύεται ως ένδειξη ότι η αγορά προβλέπει επιτάχυνση της ανάπτυξης, μελλοντικά, ενώ ειδικά στην περίπτωση της Ελλάδας συνδέεται και με την απομάκρυνση της ανησυχίας των αγορών για χρεοκοπία.

Καθοριστικής σημασίας για τις εξελίξεις στην ελληνική αγορά ομολόγων είναι και η εκτίμηση αρκετών επενδυτών πως σε περίπτωση νέας αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους το βάρος θα σηκώσει εκ των πραγμάτων ο επίσημος τομέας, καθώς μετά το PSI και την επαναγορά χρέους, ο ιδιωτικός τομέας δεν έχει πια τόσο μεγάλη έκθεση σε ελληνικά ομόλογα.

Παράλληλα, το ράλι των τελευταίων ημερών στην ελληνική αγορά συμπίπτει χρονικά με την πρόσφατη ευρύτερη πτώση στο κόστος δανεισμού της περιφέρειας, καθώς σε περιβάλλον χαμηλών επιτοκίων και παροχής αθρόας ρευστότητας από τις κεντρικές τράπεζες πολλοί επιλέγουν τοποθετήσεις υψηλότερου ρίσκου για να αποκομίσουν υψηλότερες αποδόσεις. Η περαιτέρω υποχώρηση στις αποδόσεις των δεκαετών ομολόγων εντάθηκε μετά την αναβάθμιση του ελληνικού Δημοσίου από τον οίκο Fitch Ratings.

«Η αντίληψη των επενδυτών έχει μεταβληθεί. Υπάρχει αλλαγή της τάσης στα δημόσια οικονομικά της Ελλάδας. Εάν συνεχιστεί η μείωση του ελλείμματος, δεν μπορούμε να αποκλείσουμε ότι θα επιστρέψει στις αγορές ακόμη και από τον επόμενο χρόνο», δήλωσε στο Reuters αναλυτής της ING. Αλλοι αναλυτές εμφανίζονται πιο σκεπτικοί για την προοπτική εξόδου στις αγορές, φοβούμενοι πως η υψηλή ανεργία και η αβεβαιότητα για την επίτευξη ισχυρής ανάκαμψης θα μπορούσαν να υπονομεύσουν τη δημοσιονομική προσαρμογή.


ethnos.gr/Κατερίνα Κοσμά

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook