Τον κίνδυνο ρήγματος στην ελληνική συγκυβέρνηση επισημαίνουν τα ξένα ΜΜΕ ενώπιον των εξελίξεων που πυροδοτήθηκαν με το κλείσιμο της ΕΡΤ, με τους τίτλους ανησυχίας για την Αθήνα να επιστρέφουν στον ευρωπαϊκό Τύπο.

Εάν γίνουν νέες εκλογές, σημειώνεται οριζόντια, θα τεθεί εν αμφιβόλω η πορεία εφαρμογής του προγράμματος στήριξης.

Ο τίτλος που βάζει η γαλλική Liberation είναι εύγλωττος: «Ο πρωθυπουργός θερίζει καταιγίδες» γράφει η συντάκτρια για τις εξελίξεις στην Αθήνα, λέγοντας πως το κλείσιμο της ΕΡΤ «σοκάρει την κυβέρνηση στην καρδιά της αλλά και την Ευρώπη».

Η συνάντηση των τριών εταίρων τη Δευτέρα αναφέρεται ως «κρίσιμη» για το μέλλον της ελληνικής συγκυβέρνησης αλλά και κατ\’ επέκταση της εφαρμογής του ελληνικού προγράμματος. Το κλείσιμο της ΕΡΤ «έχει εξοργίσει τους δύο μικρότερους εταίρους της κυβέρνησης», γράφει η Les Echos, ένταση την οποία η συνάντηση στοχεύει να οδηγήσει σε αποκλιμάκωση.

«Εάν στη συνάντηση δεν υπάρξει συμφωνία για το μέλλον της ΕΡΤ, το αμφιλεγόμενο κλείσιμό της μπορεί να οδηγήσει σε ρήγμα τη συγκυβέρνηση, με πιθανώς καταστροφικές συνέπειες για το πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων» γράφει από την πλευρά του το γερμανικό Spiegel.

Στο ίδιο πνεύμα περιγράφει και η γερμανική FAZ τη συνάντηση: «Χωρίς σύγκλιση, η κυβέρνηση μπορεί να καταρρεύσει και να γίνουν πρόωρες εκλογές, κάτι που με μεγάλη πιθανότητα θα βάλει σε κίνδυνο το τρέχον πρόγραμμα διάσωσης».

Οι αρχηγοί των τριών κομμάτων «συναντώνται προσπαθώντας να σώσουν την κυβέρνηση», τιτλοφορούν το κείμενό τους οι αμερικανικοί New York Times.

«Ο όλο και πιο εύθραυστος συνασπισμός» γράφουν, βρίσκεται εκ των πραγμάτων υπό μεγάλη πίεση να φτάσει σε συμβιβασμό καθώς «πρόωρες εκλογές θα εκτροχίαζαν τις μεταρρυθμίσεις και σχεδόν σίγουρα θα πάγωναν την εκταμίευση των δόσεων».

in.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook