Πρόσκληση του Γιάννη Στουρνάρα να επισκεφθεί σύντομα την Αθήνα αποδέχθηκε ο γερμανός υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο οποίος τόνισε ότι παρά την πρόοδο της Ελλάδας, «υπάρχει μακρύς και δύσκολος δρόμος, όσον αφορά τις μεταρρυθμίσεις».

Αντικείμενο της συνάντησης θα είναι, όπως δήλωσε ο κ. Σόιμπλε, μετά την συνάντησή του με τον πρεσβευτή της Ελλάδας στο Βερολίνο Παναγιώτη Ζωγράφο, η επέκταση και για την Ελλάδα του προγράμματος που εκπόνησε η Γερμανία με την Ισπανία για την χρηματοδότηση μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων, η αντιμετώπιση της ανεργίας των νέων και η δημιουργία ενδεχομένως μιας ελληνικής επενδυτικής Τράπεζας. Οι λεπτομέρειες θα συζητηθούν, σημείωσε ο Γερμανός πολιτικός, στο περιθώριο του Eurogroup και του ECOFIN στο Λουξεμβούργο.

Οι δύο υπουργοί είχαν τηλεφωνική επικοινωνία το Σαββατοκύριακο, στην οποία ο κ. Σόιμπλε τόνισε ότι η Αθήνα έχει κάνει πρόοδο αλλά υπάρχουν ακόμα πολλά που πρέπει να γίνουν στο μέτωπο των μεταρρυθμίσεων.

Αναλυτικά η ανακοίνωση του γερμανικού ΥΠΟΙΚ με τις δηλώσεις Σόιμπλε:

«Στην Ελλάδα είναι ορατές οι πρώτες επιτυχίες των μεταρρυθμίσεων, όπως για παράδειγμα στον τουρισμό και τις εξαγωγές. Σιγά-σιγά διαγράφεται το περίγραμμα ενός πιο σταθερού οικονομικού μέλλοντος. Ο κυβερνητικός συνασπισμός ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ, υπό τον Πρωθυπουργό Α. Σαμαρά έχει επιτύχει να οδηγήσει με ασφάλεια το ελληνικό πλοίο εν μέσω τρικυμίας και έχει ήδη επιτύχει να διανύσει μεγάλο μέρος του δρόμου των μεταρρυθμίσεων. Για το λόγο αυτό, εκφράζουμε τον πλήρη σεβασμό μας στον ελληνικό λαό και υποβάλλουμε τα σέβη μας στην ελληνική κυβέρνηση.

Προς το παρόν, δεν υπάρχουν εύκολες αποφάσεις για την Ελλάδα. Δεν θα πρέπει να επιτρέψουμε τον αποπροσανατολισμό από τις επιτυχίες αυτές, με υποθετικές ερωτήσεις του τύπου «τι θα γινόταν εάν...». Ένα είναι σίγουρο: Η Ελλάδα έχει ήδη διανύσει ένα μεγάλο κομμάτι του δρόμου με μεγάλη επιτυχία. Αλλά υπάρχει ακόμη ένας μακρύς και δύσκολος δρόμος, όσον αφορά τις μεταρρυθμίσεις. Η τρόικα και οι ευρωπαϊκές χώρες θα συνεχίσουν να προσφέρουν στην Ελλάδα τη βοήθεια τους. Είχα κατά το Σαββατοκύριακο συμφωνήσει με τον φίλο και συνάδελφό μου Γ. Στουρνάρα, ότι μαζί με την συνεπή συνέχιση εφαρμογής του προγράμματος, θα πρέπει να έχουμε ως προτεραιότητα να ενισχύσουμε τις συνθήκες που θα ευνοήσουν την ανάπτυξη και θα καταπολεμήσουν τόσο την ανεργία, όσο και τη νεανική ανεργία. Με προσκάλεσε στην Αθήνα, προκειμένου να συζητήσουμε μαζί το πως θα μεταφέρουμε σύντομα την εμπειρία από την διμερή πρωτοβουλία με την Ισπανία, για την ενίσχυση των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων και αυτές με τη σειρά τους να δημιουργήσουν θέσεις εργασίας, όπως θα ήταν για παράδειγμα η με ταχείες διαδικασίες ίδρυση αναπτυξιακής τράπεζας στην Ελλάδα. Θα συζητήσουμε κατά τη διάρκεια του Eurogroup και του Ecofin την Πέμπτη και την Παρασκευή στο Λουξεμβούργο τις λεπτομέρειες».

Σύμφωνα με το πρακτορείο ΜΝΙ, μία πρώτη συζήτηση των ΥΠΟΙΚ θα γίνει στο Eurogroup και το Ecofin της προσεχούς Πέμπτης και Παρασκευής, αντίστοιχα.

moneypost.gr