Ανοικτό αφήνει η κυβέρνηση το ενδεχόμενο να υπάρξει ρύθμιση για την τακτοποίηση των αυθαιρέτων. Σύμφωνα με διατύπωση που υπάρχει στον οδικό χάρτη που παρουσίασε χθες ο Πρωθυπουργός αλλά και με αναφορές του στην Κοινοβουλευτική Ομάδα, το επόμενο διάστημα η κυβέρνηση θα αρχίσει μεγάλο θεσμικό διάλογο με την κοινωνία, τους κοινωνικούς εταίρους και με τη Δικαιοσύνη για να «τραβήξουμε μια κόκκινη γραμμή σε σχέση με το παρελθόν στο θέμα της αυθαίρετης δόμησης».

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές της εφημερίδας «ΤΑ ΝΕΑ», δεν τίθεται θέμα νομιμοποίησης των αυθαιρέτων, διότι υπάρχουν νομικά κωλύματα, γι’ αυτό και η κυβέρνηση επί της παρούσης εξετάζει τη δυνατότητα τακτοποίησης των αυθαιρέτων αφού όμως προηγηθεί διάλογος με τη Δικαιοσύνη. Από την πλευρά της ωστόσο, η κυβέρνηση εξετάζει σχέδιο για τακτοποίηση των αυθαιρέτων προκειμένου να αντλήσει πόρους για τα ελλείμματα.

Για παράδειγμα:
-Το κόστος τακτοποίησης ενός αυθαιρέτου, πώς θα προκύπτει αυτός ο φόρος, αν θα πρόκειται για εφάπαξ καταβολή ενός συγκεκριμένου ποσού ή για δόσεις.

-Τι θα γίνει με κραυγαλέες περιπτώσεις αυθαίρετων κτισμάτων

-Πώς θα ξεπεραστούν οι αντιρρήσεις του Ε’ Τμήματος του Συμβουλίου Επικρατείας το οποίο «ανθίσταται» σθεναρά εδώ και πολλά χρόνια σε απόπειρες για νομιμοποίηση των αυθαιρέτων.

Στον διάλογο με τη Δικαιοσύνη θα καθοριστούν και οι μηχανισμοί ελέγχου της αυθαίρετης δόμησης, μετά την τακτοποίηση που θα επιχειρηθεί. Στόχος είναι να υπάρξει αυστηρός έλεγχος για να αποτραπεί μια νέα γενιά αυθαιρέτων, μετά την περαίωση.