Σε εξέλιξη βρίσκεται από τις 12 το μεσημέρι συνάντηση του υπουργού Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα με τους υπουργούς Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυριάκο Μητσοτάκη, Υγείας Άδωνι Γεωργιάδη, Εσωτερικών Γιάννη Μιχελάκη και Εργασίας Γιάννη Βρούτση, εν όψει των νέων διαπραγματεύσεων που ξεκινούν από σήμερα με την τρόικα.

Για τις 5 το απόγευμα είναι προγραμματισμένο το ραντεβού του υπουργού Οικονομικών με την τρόικα, ενώ στις 7:30 μ.μ. οι εκπρόσωποι των δανειστών θα συναντήσουν τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Ένα από τα κορυφαία θέματα του νέου γύρου συζητήσεων με την τρόικα είναι η μείωση του προσωπικού στον δημόσιο τομέα. Ο νέος υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης έχει δηλώσει ότι θα ζητήσει από την τρόικα παράταση χρόνου για την κινητικότητα των δημοσίων υπαλλήλων, κάτιπου η τρόικα δεν αναμένεται να δει με καλό μάτι, αφού από τα προηγούμενα ραντεβού με τον κ. Μανιτάκη ζητούσαν ήδη λίστες με ονοματεπώνυμα.

Ο κ. Μητσοτάκης επισημαίνει ότι η διαδικασία της κινητικότητας δεν έχει ποσοτικούς στόχους και θέτει το προσεχές εξάμηνο ως χρονικό όριο για την επίτευξη του στόχου, με δεδομένο ότι έχει ληφθεί η απόφαση για τις απολύσεις στην ΕΡΤ.

Παράλληλα, απορρίπτει την τακτική του «ξαφνικού θανάτου» μιας μεγάλης εταιρίας του Δημοσίου και αναφέρει ότι το «επόμενο βήμα» θα γίνει μέσα από την απόφαση του υπουργείου Δικαιοσύνης για την επίσπευση της έκδοσης δικαστικών αποφάσεων για περίπου 4.000 - 6.000 συμβασιούχους του Δημοσίου.

Το άλλο μεγάλο αγκάθι αυτής της αξιολόγησης είναι η τρύπα στα ασφαλιστικά ταμεία, και ειδικά στον ΕΟΠΥΥ, που ευθύνεται κατά κύριο λόγο για το νέο δημοσιονομικό κενό της διετίας 2013 - 2014.

Στο υπουργείο Υγείας είχε εγκατασταθεί πριν από τον ανασχηματισμό ειδικό κλιμάκιο της τρόικας, το οποίο εξέταζε τα ισοδύναμα μέτρα που προτείνονταν από την ελληνική πλευρά για το κλείσιμο της τρύπας.

Στο επίκεντρο και τα οικονομικά των ασφαλιστικών ταμείων, τα οποία στο πρώτο πεντάμηνο του έτους έχουν αντλήσει από τον προϋπολογισμό μεγαλύτερο ποσοστό της κρατικής χρηματοδότησης από αυτό που τους αναλογεί.

Στο φορολογικό μέτωπο, οι επικεφαλής της τρόικας συνεχίζουν να αμφισβητούν την αποτελεσματικότητα του Ενιαίου Φόρου στα Ακίνητα, που θα ισχύσει από το 2014. Κάνουν λόγο για πολυπλοκότητα, με 33 συντελεστές φόρου και αδυναμία είσπραξης από τις Εφορίες και ζητούν να συνεχίσει το σημερινό σύστημα με την είσπραξη του χαρατσιού μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ.

Επίσης, ζητούν να μειωθούν σε 4 από 5 οι δόσεις για την πληρωμή του χαρατσιού για το 2013. Στη συγκεκριμένη περίπτωση, η 4η δόση θα εισπραχθεί τον Φεβρουάριο 2014 και θα εγγραφεί στα έσοδα του προϋπολογισμού 2013. Εάν παραμείνουν οι πέντε δόσεις, η τελευταία θα εισπραχθεί από τον Μάρτιο 2014 και μετά και θα υπάρξει μια νέα «τρύπα» 400 εκατ. ευρώ στον φετινό προϋπολογισμό.


in.gr