«Με τις πιθανότητες για συμφωνία να έχουν αυξηθεί σημαντικά», σύμφωνα με τη δήλωση κορυφαίου παράγοντα του υπουργείου Οικονομικών, η ελληνική πλευρά και οι εκπρόσωποι των δανειστών συναντώνται αυτή την ώρα, προσδοκώντας να οριστικοποιηθούν τα κείμενα, βάσει των οποίων θα υπάρξει πολιτική συμφωνία στο Eurogroup της Δευτέρας για τη δόση των 8,1 δισ. ευρώ.

Πάντως, σύμφωνα με όσα μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, πηγές από το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης αναφέρουν ότι το βράδυ της Παρασκευής υπήρξε σοβαρή εμπλοκή, καθώς η τρόικα αρνήθηκε να συμπεριληφθούν οι 5.000 μετατάξεις εκπαιδευτικών στην κινητικότητα των 12.500 υπαλλήλων του Δημοσίου και απαίτησε οι 5.000 εκπαιδευτικοί να βγουν πρώτα σε διαθεσιμότητα για 3-4 μήνες.

Κάθετα αντίθετος στην πρόταση υπήρξε ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος αρνήθηκε να βάλει τόσο τους καθηγητές σε αυτή τη διαδικασία, όσο και την ελληνική οικογένεια σε σοβαρή δοκιμασία, αφού σε μια τέτοια περίπτωση η σχολική χρονιά το Σεπτέμβριο θα ξεκίναγε με ακόμη πιο μειωμένο εκπαιδευτικό προσωπικό.

Ενώπιον της επιμονής της τρόικας η κινητικότητα των 12.500 υπαλλήλων να συνοδεύεται από διαθεσιμότητα, επιλέχθηκε οι 5.000 υπάλληλοι να προκύψουν από άλλους τομείς του ευρύτερου δημόσιου τομέα και κυρίως από την Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Όπως δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ πηγή του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης, «όταν έχω να επιλέξω ανάμεσα στο να σώσω καθηγητές και την εκπαίδευση των παιδιών και στο προσωπικό των ΟΤΑ, του οποίου η εργασιακή αρτιότητα δεν είναι αποδεδειγμένα η απαιτούμενη, επιλέγω να σώσω τους καθηγητές».

Κατά πληροφορίες, σημαντικός αριθμός υπαλλήλων ΟΤΑ -που θα μπουν σε κινητικότητα- θα προκύψει από δήμους που συνδυάζουν σοβαρά οικονομικά προβλήματα και πλεονάζον προσωπικό.

Σε ό,τι αφορά το προσωπικό της Δημοτικής Αστυνομίας, οι 3.500 δημοτικοί αστυνόμοι (4.000 σύμφωνα με στοιχεία της ΚΕΔΕ) θα μπουν καταρχήν σε διαθεσιμότητα για έναν - δύο μήνες. Στο διάστημα αυτό θα αξιολογηθούν από το υπουργείο Δημόσιας Τάξης, προκειμένου να επιλεγούν όσοι θα απορροφηθούν τελικά. Το ποσοστό απορρόφησή τους εκτιμάται ότι θα ανέλθει σε 80%-90%. Στη συνέχεια, όσοι απορροφηθούν θα περάσουν από εκπαίδευση.

Ωστόσο, χθες το βράδυ πηγές του υπουργείου Οικονομικών ενέτασσαν στους 12.500 υπαλλήλους που θα μπουν σε καθεστώς κινητικότητας - διαθεσιμότητας και τους 5.000 εκπαιδευτικούς, από την στιγμή που η τρόικα απέρριψε έστω και ως ιδέα τις «μετατάξεις».

Κλείνει το δημοσιονομικό κενό

Πάντως, φαίνεται ότι «κλείνει» το δημοσιονομικό κενό, ύψους περίπου 2 δισ. ευρώ για τη διετία 2013- 2014, με την αποφυγή «ανεπιθύμητων μέτρων» (κατά τον χαρακτηρισμό του κορυφαίου στελέχους του υπουργείου Οικονομικών).

Όπως ανέφερε ο εν λόγω παράγοντας, αναμένονται σήμερα απαντήσεις από την τρόικα για τις εξής προτάσεις της ελληνικής πλευράς:

  • Αντί της επιβολής της εισφοράς 0,2% στον τζίρο των επιχειρήσεων υπέρ του ΟΑΕΕ, προτείνεται ως ισοδύναμο μέτρο η κατάργηση των εξαιρέσεων και η διεύρυνση της βάσης ασφάλισης στον ΟΑΕΕ (π.χ. με επιχειρήσεις σε περιοχές της χώρας, που τώρα καταβάλλουν εισφορές στον ΟΓΑ).
  • Οι απώλειες εσόδων 200 εκατ. ευρώ από την πιλοτική μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση, από το 23% στο 13%, θα καλυφθούν από την επιβολή εναλλακτικών μέτρων (όπως, η επιβολή από το 2013 του φόρου πολυτελείας σε ΙΧ, σκάφη, κ.λπ.)
  • Οι απώλειες των εσόδων 250 εκατ. ευρώ από το γεγονός ότι οι συντάξεις των απόστρατων καταβάλλονται με το παλαιό μισθολόγιο, θα αντισταθμιστούν εν μέρει (κατά 100 εκατ. ευρώ) από τη μείωση των εξοπλισμών από το υπουργείο Εθνικής Άμυνας.
  • Η «τρύπα» στον ΕΟΠΥΥ αναμένεται να αντισταθμιστεί κατά κύριο λόγο από την εφαρμογή φέτος του claw back (αυτόματη περικοπή των δαπανών, στην περίπτωση υπερβάσεων σε διαγνωστικά κέντρα και κλινικές).

Όπως, επίσης, ανέφερε ο συγκεκριμένος παράγοντας, η τρόικα φέρεται να «αποδέχεται» τις καθυστερήσεις στο πρόγραμμα των αποκρατικοποιήσεων και τη «μετάθεση» για το 2014 εσόδων ύψους 1 δισ. ευρώ, παραμένοντας, πάντως, αμετακίνητη στη διατήρηση του συμφωνηθέντος στόχου σχετικά με τις εισπράξεις για τη διετία 2013- 2014.

Συμφωνήθηκε, παράλληλα, να πωληθούν έως το τέλος Ιουλίου το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο και η Proton Bank, ενώ σύμφωνα με το κορυφαίο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών, «όσο το κράτος έχει την πλειοψηφία στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, οι συστημικές τράπεζες θα παραμείνουν τέσσερις».

Τη Δευτέρα το πολυνομοσχέδιο

Στο πολυνομοσχέδιο που θα κατατεθεί στη Βουλή την προσεχή Δευτέρα (με τη διαδικασία του επείγοντος), αναμένεται να περιληφθούν οι περισσότερες διατάξεις για τα ισοδύναμα μέτρα, καθώς και αυτές για τον Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος. Με αυτό το δεδομένο, θα δοθεί και η «πολιτική έγκριση» για τη δόση, η οποία, πάντως, αναμένεται να καταβάλλεται τμηματικά, ανάλογα με την υλοποίηση των προαπαιτούμενων δράσεων. Ή, όπως επισήμανε το κορυφαίο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών, «η δόση θα είναι τέτοια που θα καλύπτει τις ανάγκες μας».

in.gr