\”Αυτά και άλλα πολλά έχει κάνει η Δημοτική Αστυνομία στα Χανιά\” θα μπορούσε να είναι ο τίτλος της επιστολής που έστειλε ο Σύλλογος Εστίασης Νομού Χανίων, απαρριθμώντας τις υπηρεσίες που προσέφεραν οι δημοτικοί αστυνομικοί στην πόλη και τους πολίτες τους.

Ακολουθεί ολόκληρο το κέιμενο της επιστολής:

\”Ανατρέχοντας στο πρόσφατο παρελθόν, και πριν το 2005, βιώναμε καθημερινά όλοι μας τα προβλήματα στο κέντρο της πόλης των Χανίων κι ιδίως τις ώρες
αιχμής, αλλά και τουριστικής περιόδου αντίστοιχα.

Μέχρι τα μέσα του 2005, οι οδηγοί είχαν συνηθίσει να συμπεριφέρονται με άναρχο τρόπο και με έλλειψη σεβασμού προς τους συμπολίτες τους. Έκλειναν ράμπες, κάλυπταν αναπηρικές θέσεις και πεζοδρόμια χωρίς ιδιαίτερο προβληματισμό. Επικρατούσε γενικά η αντίληψη: σταθμεύω το όχημά μου ακριβώς εκεί που θέλω να πάω και για όση ώρα χρειάζεται, ακόμη κι αν αυτό σήμαινε να καλύψω οκτώ ώρες εργασίας.

Με την εμφάνιση της Δημοτικής Αστυνομίας στην πόλη μας όλα αυτά έπρεπε να αλλάξουν, και να δρομολογηθούν μέσα από αντίξοες συνθήκες, και οι πολίτες έπρεπε να προσαρμοστούν σε νέα δεδομένα.

Για πολλούς η Δημοτική Αστυνομία ήταν μία υπηρεσία που το μόνο που έκανε ήταν να μαζεύει κλήσεις και τίποτα άλλο. Τα πράγματα όμως δεν είναι έτσι…

– Οι δρόμοι αποσυμφορήθηκαν απ\’ την πολλή κίνηση και η διάσχισή της γινόταν πλέον με μεγαλύτερη άνεση κι ευκολία.

– Οι μητέρες, καθώς επίσης και οι άνθρωποι με σωματική αναπηρία, επιτέλους, είχαν καλύτερη πρόσβαση προς το κέντρο χρησιμοποιώντας τις ράμπες και τις θέσεις ΑΜΕΑ.

– Οι πελάτες σταματούσαν κανονικά στην άκρη του δρόμου για να ψωνίσουν, χωρίς να χρειάζεται να διπλοπαρκάρουν, λόγω κάποιων σταθμευμένων οχημάτων από το πρωί έως αργά το βράδυ.

– Το παραεμπόριο μειώθηκε σημαντικά, δίνοντας έτσι μία ανάσα στους καταστηματάρχες που έβλεπαν τα προϊόντα τους να παραμένουν στο ράφι. Πιο συγκεκριμένα: κατασχέθηκαν χιλιάδες προϊόντα, είδη οικιακής χρήσης, ένδυσης, υποδήματα, CDs, παιχνίδια, είδη απομίμησης και τέλος τρόφιμα. Κάποια από αυτά καταστράφηκαν μέσω των νόμιμων διαδικασιών και άλλα δόθηκαν σε ιδρύματα, σε γηροκομεία, σε συσσίτια και σε σχολεία, φανερώνοντας έτσι και τον ανθρωπιστικό χαρακτήρα της υπηρεσίας.

– Πραγματοποιήθηκαν πολλά μεικτά κλιμάκια με τη συνδρομή της ΕΛ.ΑΣ. και του Λιμενικού, για να προστατευθούν στις παραλίες οι λουόμενοι από τους ενοχλητικούς μασέρ και μικροπωλητές, αλλά κατ\’ επέκταση οι καταστηματάρχες που έχαναν καθημερινά μέρος των εσόδων τους εξαιτίας τους.

– Έφερε εις πέρας καθημερινές καταγγελίες, συνεργαζόμενη πολλές φορές με Τεχνική Υπηρεσία, Πολεοδομία και άλλες υπηρεσίες του Δήμου και όχι μόνο.

– Καταγράφηκαν προβλήματα, ελλείψεις και κακοτεχνίες που έχρηζαν άμεσης αποκατάστασης, και γενικότερα εξετάστηκαν θέματα και προβληματισμού οιονδήποτε πολίτη απευθυνόταν σε αυτούς.

· Ηχορύπανση, ιδίως τους καλοκαιρινούς μήνες.

· Κάπνισμα.

· Συνεργασία με φιλοζωικούς συλλόγους για ευζωία οικόσιτων και παράλληλα τήρηση κανόνων υγιεινής σε πάρκα και δημόσιους χώρους.

· Άρση εγκαταλελειμμένων οχημάτων.

· Ενασχόληση με καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος.

· Επίβλεψη στις Λαϊκές Αγορές, καθώς επίσης και για πλανόδιο και στάσιμο υπαίθριο εμπόριο.

· Κοινόχρηστους χώρους και τα τραπεζοκαθίσματα.

· Υπαίθρια διαφήμιση και παράνομη αφισοκόλληση.

· Απογραφές ηλικιωμένων κι επιπλέον έκδοση αδειών ταφής και ποικίλων άλλων εγγράφων.

Οι παραπάνω και κάποιες ακόμη που ίσως μας διαφεύγουν, ήταν αρμοδιότητες της Δημοτικής Αστυνομίας, που έτσι απλά με μία απόφαση εν μία νυκτί, αναιρέθηκε
και αφανίστηκε ως υπηρεσία.

Οι αρμόδιοι θα πρέπει να αναλογιστούν τα προβλήματα που έπονται με την κατάργηση της Δημοτικής Αστυνομίας.

Το σίγουρο είναι οτι από τις 06/07/2013, κάθε μέρα που περνάει θα συσσωρεύονται όλο και περισσότερα προβλήματα κι εν κατακλείδι, αν ανάπτυξη για τους \”άρχοντες\” αυτής της χώρας σημαίνει αναρχία και οπισθοδρομισμός, τότε συγχαρητήρια, γιατί σίγουρα τα κατάφεραν…\” καταλήγει η επιστολή

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook