Ο Αραβικός Σύνδεσμος κατέστησε «εξ ολοκλήρου υπεύθυνη» την συριακή κυβέρνηση για την επίθεση με χημικά όπλα που έγινε την περασμένη εβδομάδα στα περίχωρα της Δαμασκού και ζήτησε να οδηγηθούν ενώπιον της διεθνούς δικαιοσύνης οι δράστες της επίθεσης αυτής. Επίσης κάλεσε το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ να δράσει, την ώρα που αυξάνονται οι εικασίες ότι οι ΗΠΑ προετοιμάζουν ένα στρατιωτικό πλήγμα.

Διπλωματικές πηγές ανέφεραν ότι η απόφαση αυτή που εκδόθηκε έπειτα από έκτακτη σύνοδο του Αραβικού Συνδέσμου στο Κάιρο, υιοθετήθηκε, παρά την αντίθεση της Αλγερίας και του Ιράκ, με την υποστήριξη της Σαουδικής Αραβίας και του Κατάρ.

Οι εκπρόσωποι των αραβικών χωρών καταδίκασαν το «φρικτό έγκλημα που έγινε με χημικά όπλα τα οποία είναι διεθνώς απαγορευμένα», για το οποίο φέρει «εξ ολοκλήρου την ευθύνη» το συριακό καθεστώς και ζήτησαν να οδηγηθούν οι δράστες, τους οποίους χαρακτήρισαν «εγκληματίες πολέμου», ενώπιον της διεθνούς δικαιοσύνης.

Επίσης κάλεσαν το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ «να ξεπεράσει τις διαφορές μεταξύ των μελών του και να πάρει τις απαραίτητες (...) αποφάσεις εναντίον των δραστών αυτού του εγκλήματος, για το οποίο το συριακό καθεστώς φέρει την ευθύνη, και να δώσει ένα τέλος στις παραβιάσεις και τα εγκλήματα γενοκτονίας τα οποία το συριακό καθεστώς διαπράττει για πάνω από δύο χρόνια».

Η Αίγυπτος παραμένει αντίθετη στην ανάληψη στρατιωτικής δράσης κατά της Συρίας και υπογραμμίζει ότι μια πολιτική λύση είναι ο καλύτερος τρόπος για τον τερματισμό της κρίσης, δήλωσε παράλληλα ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών του Καΐρου Ράντα Λάμπιμπ.

newsbeast.gr