Σχολείο \”Αλέξανδρος ο Μακεδών\” εγκαινίασε την Δευτέρα στα Σκόπια ο Νίκολα Γκρουέφσκι, την ίδια ώρα που στην Αθήνα ο αρχηγός του συγκυβερνώντος αλβανικού κόμματος DUI Αλί Αχμέτι, είχε συναντήσεις με τον αντιπρόεδρο της ελληνικής Κυβέρνησης και υπουργό Εξωτερικών Ευάγγελο Βενιζέλο καθώς και τον υπουργό Εθνικής Άμυνας Δημήτρη Αβραμόπουλο, για το θέμα της ονομασίας της γειτονικής χώρας.

Σύμφωνα με ΜΜΕ στα Σκόπια, το νέο δημοτικό σχολείο βρίσκεται στην περιοχή του περιφερειακού δήμου Αέροντρομ της πρωτεύουσας και άνοιξε επίσημα τις πύλες του χθες Δευτέρα, πρώτη μέρα της νέας σχολικής περιόδου στη χώρα.

Στην κεντρική είσοδο του σχολικού συγκροτήματος, έχει αναρτηθεί προκλητικά πινακίδα που αναγράφει : \”Δημοτικό Σχολείο – Αλέξανδρος Μακεδών\” και δίπλα ως έμβλημα την κεφαλή του Μακεδόνα βασιλέα, όπως απεικονίζεται σε αρχαία ελληνικά νοσήματα.

Σύμφωνα με διπλωμάτες, η ενέργεια αυτή αποτελεί άλλη μία κατάφωρη παραβίαση του άρθρου 7.2 της Ενδιάμεσης Συμφωνίας, που υπέγραψαν οι δύο χώρες το 1995, σύμφωνα με το οποίο σύμβολα, που ανήκουν στην ελληνική ιστορική και πολιτιστική κληρονομιά δεν θα πρέπει να χρησιμοποιούνται από τα Σκόπια.

Έως αυτή τη στιγμή, δεν υπάρχει καμία επίσημη αντίδραση από το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών. για τη νέα πρόκληση των Σκοπίων και της απέλπιδα προσπάθεια της κυβέρνησης Γκρούεφσκι, να αποδείξει στους μικρούς μαθητές του νέους σχολείου, όπως και της υπόλοιπης χώρας, πως ο Μέγας Αλέξανδρος αποκαλούσε τη μητέρα του Ολυμπιάδα \”Μάϊκο\”, δηλαδή \”μητέρα\” στα σκοπιανά.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook