Υλικά

• 500 γρ. γαρίδες Νο 4
• 8 κ.σούπας έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
• 1 κλωναράκι θυμαριού, ολόκληρο
• 2 κ.σούπας βούτυρο
• 1 κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
• 3 σκελίδες σκόρδου, ψιλοκομμένες
• 1 κιλό ρύζι καρολίνα
• 100 ml λευκό κρασί
• 2 ντομάτες, ψιλοκομμένες
• 2 κ. σούπας φρέσκο κρεμμυδάκι, ψιλοκομμένο
• 2 πιπερίτσες, καυτερές, ψιλοκομμένες
• 2 αβοκάντο, πολτοποιημένα
• χυμός και ξύσμα από 2 μοσχολέμονα, ακέρωτα

Εκτέλεση

Καθαρίζουμε τις γαρίδες από το κέλυφος, το κεφάλι και το μαύρο εντεράκι. Κρατάμε τα κελύφη στην άκρη.

Ρίχνουμε τα κελύφη σε κατσαρόλα με 2 κ.σούπας ελαιόλαδο να τσιγαριστούν, μαζί με ένα κλωναράκι θυμαριού και 1 σκελίδα σκόρδου, για 5 λεπτά.

Προσθέτουμε νερό μέχρι να καλύψει τα κελύφη και βράζουμε για 20 λεπτά.Σουρώνουμε τον ζωμό και προσθέτουμε νερό μέχρι να έχουμε 2 λίτρα.

Σε φαρδύ τηγάνι ρίχνουμε το υπόλοιπο ελαιόλαδο, το βούτυρο, μαζί με το κρεμμύδι και το σκόρδο, για 2 λεπτά μέχρι να γυαλίσουν.

Προσθέτουμε το ρύζι, φέρνουμε μια βόλτα να λαδωθεί όλο και σβήνουμε με το λευκό κρασί.

Αφήνουμε να εξατμιστεί το αλκοόλ και προσθέτουμε τις ντομάτες, τις πιπερίτσες και κουταλιές από τον ζωμό που κρατάμε ζεστό.

Μόλις απορροφηθεί ο ζωμός, προσθέτουμε κι άλλον, μέχρι να ψηθεί το ρύζι. Προτού ρίξουμε την τελευταία ποσότητα ζωμού, αλατίζουμε και προσθέτουμε τις γαρίδες.

Αφήνουμε να απορροφηθεί το υγρό.Προσθέτουμε το αβοκάντο, που έχουμε πολτοποιήσει, τον χυμό και το ξύσμα από τα μοσχολέμονα.

Σερβίρουμε με φρεσκοτριμμένο πιπέρι και λίγο φρέσκο κρεμμυδάκι ψιλοκομμένο.