Στις κάλπες προσήλθαν περίπου 9,5 εκατομμύρια ψηφοφόροι στην Βαυαρία, για την ανάδειξη των 180 αντιπροσώπων τους στο τοπικό Κοινοβούλιο, μία εβδομάδα πριν από τις ομοσπονδιακές εκλογές της Γερμανίας.

Σύμφωνα με τα πρώτα έξιτ πολ, η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ, φαίνεται να επικρατεί με μεγάλη διαφορά στο πλουσιότερο και δεύτερο σε πληθυσμό κρατίδιο της χώρας. Σύμφωνα με το Dow Jones, το βαυαρικό αδελφό κόμμα των Χριστιανοδημοκρατών της Merkel κατέκτησε την απόλυτη πλειοψηφία των κοινοβουλευτικών εδρών, αποσπώντας το 49% των ψήφων, όπως μετέδωσε η γερμανική τηλεόραση.

Οι Σοσιαλδημοκράτες (SPD) κερδίζουν 21%, ενώ οι Ελεύθεροι Ψηφοφόροι και οι Πράσινοι καταλαμβάνουν από 8,5%. Οι Ελεύθεροι Δημοκράτες (FDP), κυβερνητικός εταίρος της Άγγελα Μέρκελ, περιορίζονται στο 3%, μακριά από το όριο εισόδου στην τοπική Βουλή (5%).

Στις εκλογές συμμετέχουν 15 κόμματα με 1769 υποψήφιους, ενώ σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις, οι Χριστιανοκοινωνιστές (CSU), αδελφό κόμμα των Χριστιανοδημοκρατών (CDU) στο κρατίδιο αναμένεται να επικρατήσουν με άνεση, ενδεχομένως ακόμη και επιτυγχάνοντας απόλυτη πλειοψηφία.

Ιδιαίτερα κρίσιμη -και ενδεικτική για τις ομοσπονδιακές εκλογές- θεωρείται η αναμέτρηση για τους Φιλελεύθερους, οι οποίοι βρίσκονταν καθόλη την διάρκεια της προεκλογικής περιόδου στο όριο της εισόδου στην Βουλή.

Στην τελευταία δημοσκόπηση που δημοσιοποιήθηκε την Πέμπτη δίνει στο CSU ποσοστό 47% των προθέσεων ψήφου, έναντι 18% για το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (SPD).

protothema.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook