Σκληρή είναι η απάντηση της προέδρου του Παγκρήτιου Συλλόγου Φοιτητών και Αποφοιτησάντων, Νεκταρίας Σολιδάκη, στο Ηράκλειο, μετά το θόρυβο που ξέσπασε για την πρόθεση από το ΕΑΠ να δημιουργήσει παράρτημα στο δήμο Πλατανιά Χανών, ακολούθησε η ανακοίνωση

Η ανακοίνωση της κας. Νεκταρίας Σολιδάκη είναι η εξής:

Με έκπληξη διάβασα σήμερα ανάρτηση στο διαδίκτυο της κας Φιλίτσας Κοκοσάλη ότι, κατόπιν μομφής στο πρόσωπό μου, το ΔΣ του Συλλόγου μας αποφάσισε την παύση μου από τη θέση του Προέδρου του Συλλόγου, καθώς και να θέσει θέμα διαγραφής μου από μέλος του, με το σκεπτικό ότι η συμπεριφορά μου υπήρξε αντικαταστατική.

Ταυτόχρονα, περιλαμβάνεται στην ανάρτηση δήλωση στήριξης των τυχόν κινητοποιήσεων (;) των φοιτητών, ενώ σε προηγούμενη ανάρτηση της ιδίας, εμφανίζεται ανακοίνωση του Συλλόγου που υπογράφεται με τα ονόματα των υπολοίπων έξι μελών πλήν εμού, με την οποία κατηγορούμαι ότι συνέβαλα στην μεταφορά του Τμήματος Σπουδών στον Ελληνικό Πολιτισμό στον Πλατανιά Χανίων και ότι την απέκρυψα από τους φοιτητές.

Ως προς τις μεθοδεύσεις για την δήθεν απομάκρυνσή μου από την θέση της Προέδρου του Συλλόγου, επιφυλάσσομαι να απαντήσω ακολουθώντας τη νομική οδό.

Στις ανυπόστατες όμως κατηγορίες σε βάρος μου ότι ενεπλάκην στην μεταφορά των μαθημάτων του ΕΛΠ στον Πλατανιά, απαντώ τα εξής:

Το ΕΑΠ μέσω των νομίμων οργάνων του έλαβε την απόφαση να διεξάγονται στο εξής τα μαθήματα του Προγράμματος του ΕΛΠ στον Πλατανιά Χανίων, σε κεντρικό επίπεδο.

Ο Παγκρήτιος Σύλλογος Φοιτητών και Αποφοίτων του ΕΑΠ αλλά και εγώ προσωπικά ως Πρόεδρός του δεν είχαμε καμία απολύτως ανάμειξη στην λήψη αυτής της απόφασης, καθόσον ΔΕΝ προβλέπεται η συμμετοχή του Συλλόγου στη σύνθεση των αρμοδίων οργάνων του ΕΑΠ που έλαβαν τη σχετική απόφαση, και επομένως, ούτε ερωτηθήκαμε πριν τη λήψη της σχετικής απόφασης, ούτε και είχαμε δικαίωμα να παρέμβουμε.

Τα όσα αναφέρονται περί δυνατότητας διαβουλεύσεων της Διοίκησης του ΕΑΠ με τους φοιτητές δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα και προβάλλονται καθαρά και μόνο για τις εντυπώσεις.

Άλλωστε, δεν έχω υπ\’ όψιν μου να έχει γίνει τέτοια διαβούλευση προ δεκαετίας, όταν αποφασίστηκε η λειτουργία των τμημάτων του ΕΑΠ στις Αρχάνες του Ηρακλείου. Και καλώ τον κύριο Χρήστο Μπακούρο, Πρόεδρο του ΠΑΣΥΦΔΕΟ/ΕΑΠ, ο οποίος σε σχετική ανάρτησή του ομιλεί περί προσωπικών παιχνιδιών για τοπικιστικούς λόγους να μας διαφωτίσει σχετικά με την διαβούλευση που έγινε για να λειτουργήσει το ΕΑΠ στις Αρχάνες.

Με ποιούς έγινε διαβούλευση και τι είδους ήταν τα κριτήρια με βάση τα οποία ελήφθη η απόφαση αυτή; Κυρίως, ποιά διάταξη νόμου προβλέπει ή επιβάλλει στη Διοικούσα Επιτροπή του Πανεπιστημίου να συναποφασίζει με τους Συλλόγους των Φοιτητών για το που θα γίνονται τα μαθήματα; Σε ποιό άλλο Πανεπιστήμιο γίνεται κάτι τέτοιο στην Ελλάδα;

Αντίστοιχα, καλώ τα μέλη του ΔΣ του Συλλόγου μου, πλήν της κας Μαρίας Κακουλάκη, η οποία με πληροφόρησε ότι βρίσκεται στην Κύπρο και δεν γνωρίζει τίποτε για τα τεκταινόμενα – και απορώ γιατί το όνομά της περιλαμβάνεται στην παραπάνω ανάρτηση της κας Κοκοσάλη, να με διαφωτίσουν γιατί τόσα χρόνια δεν είχαν διαμαρτυρηθεί για το γεγονός ότι οι φοιτητές από τη Δυτική Κρήτη διανύουν μεγάλες αποστάσεις και υφίστανται ταλαιπωρία για να παρακολουθήσουν τα μαθήματα στις Αρχάνες; Δεν τους εκπροσωπούν αυτούς στο ΔΣ;

Μήπως επιθυμούν να εκπροσωπούν μόνο τους φοιτητές που κατάγονται από το Ηράκλειο; Δεν είναι αυτή η στάση αντικαταστατική, αφ\’ ής στιγμής ο Σύλλογός μας είναι Παγκρήτιος;

Προκαλώ τους ίδιους να απαντήσουν: Οι φοιτητές οι καταγόμενοι από το Ηράκλειο είναι ανωτέρας κατηγορίας σε σχέση με αυτούς της Δυτικής Κρήτης; Σε τί βασίζεται η διαφορετική αντιμετώπιση των τελευταίων σε σχέση με τους πρώτους αν όχι σε απαράδεκτη και ρατσιστική διάκριση με βάση την καταγωγή;

Αλλά το απόσπασμα από την ανάρτηση της κας Κοκοσάλη είναι εύγλωττο: \”.από την Πρόεδρο του Συλλόγου (η οποία κατάγεται από τα Χανιά και ενήργησε αυτοβούλως, προκειμένου να ικανοποιήσει προσωπικές της φιλοδοξίες), προς τα υπόλοιπα 6 μέλη (τα οποία κατάγονται από το Ηράκλειο) του Διοικητικού Συμβουλίου αυτού.\”

Λέγουν ότι είναι πλειοψηφία οι φοιτητές από το Ηράκλειο. Μήπως δεν παρέχεται και τώρα η συντριπτική πλειοψηφία των μαθημάτων στις Αρχάνες του Ηρακλείου; Πρέπει να παρέχονται όλα απαρεγκλίτως, αλλιώς παραβιάζονται τα δικαιώματα της πλειοψηφίας;

Έχουν σκεφτεί μήπως όσοι σήμερα με καταγγέλλουν για τα παραπάνω ότι, εάν το ΕΑΠ απεφάσιζε με βάση αριθμητικά και τοπικιστικά κριτήρια τον τόπο διεξαγωγής των μαθημάτων, θα μπορούσε κάποια στιγμή να ληφθεί απόφαση να μετακινηθούν εκτός Κρήτης τα λειτουργούντα σε αυτήν σήμερα τμήματά του, αν η πλειοψηφία των φοιτητών κατοικεί αλλού;

Προσωπικά, ως Πρόεδρος του ΠΑΓΚΡΗΤΙΟΥ Συλλόγου Φοιτητών και Αποφοίτων του ΕΑΠ, πιστεύω ότι τα καθήκοντά μου, τα οποία ασκώ με συνείδηση και υπευθυνότητα, αφορούν την διασφάλιση της ποιότητας και ανταγωνιστικότητας της επαγγελματικής εκπαίδευσης την οποία παρέχουν τα πρόγραμματα του ΕΑΠ, σε μία εποχή που η ανεργία των νέων ανθρώπων φτάνει στο ζενίθ.

Είμαι και αισθάνομαι Πρόεδρος όλων των Κρητών φοιτητών του ΕΑΠ, από οπουδήποτε κι άν κατάγονται και γι\’ αυτό στη θητεία μου δεν έθεσα ποτέ ζήτημα σχετικά με τον τόπο παρακολούθησης των μαθημάτων, όσο αυτά διδάσκονταν καθ\’ ολοκληρίαν στις Αρχάνες.

Γι\’ αυτό και αφ\’ ής στιγμής ελήφθη η απόφαση να παρέχονται τα μαθήματα του ΕΛΠ στον Πλατανιά, η μέριμνά μου επικεντρώθηκε στην άρτια οργάνωση της διδασκαλίας, όπως ακριβώς μεριμνώ και για τη διδασκαλία στις Αρχάνες.

Για όλους τους λόγους αυτούς θεωρώ προσβλητικές και άδικες τις κατηγορίες που επωνύμως και ανωνύμως κατέκλυσαν το διαδίκτυο.

Προφανώς λόγω της καταγωγής μου από τα Χανιά έχω καταστεί ιδανικό αποδιοπομπαίο μέλος του Συλλόγου μας, προκειμένου να ικανοποιηθεί η πλειοψηφία του Διοικητικού Συμβουλίου.

Σκέπτομαι και κινούμαι υπεράνω της νοοτροπίας αυτής και με ενδιαφέρει αποκλειστικά και μόνο η εύρυθμη λειτουργία του ΕΑΠ στην Κρήτη, απλώς και μόνο επειδή εγώ συμβαίνει να είμαι Πρόεδρος όλων των Κρητών φοιτητών του ΕΑΠ, όχι μόνο των καταγομένων από ορισμένη περιοχή ή της πλειοψηφίας.

Και βεβαίως γνωρίζω πολύ καλά ότι η στάση μου αυτή μπορεί να μη μου εξασφαλίσει ψήφους και τη θέση μου, αλλά η συνείδησή μου δεν μου επιτρέπει να ασκήσω μικροπολιτική, πολλώ δε μάλλον να συμμετάσχω στο «παιχνίδι επί χάρτου» στο οποίο με προκαλούν οι κατήγοροί μου.

Το Πανεπιστήμιο δεν είναι τιμάριο ή κλήρος μιάς περιοχής ή των αρχόντων της. Είναι φορέας πολιτισμού στο χώρο και το χρόνο. Και είναι όχι μόνο μίζερο αλλά και απαράδεκτο να περιορίζεται η επίδρασή του αυτή με οποιονδήποτε τρόπο.

Καλώ τα μέλη του Συλλόγου μας και τους συμφοιτητές μου να σταθούν υπεύθυνα απέναντι στις σπουδές τους και να μη θυσιάσουν την ευκαιρία στη γνώση που τους παρέχει το ΕΑΠ στο βωμό τοπικισμών και μικροπολιτικών σκοπιμοτήτων, προκειμένου να βγούν τα «κουκιά».

Με τιμή
Η Πρόεδρος του Παγκρήτιου Συλλόγου Φοιτητών και Αποφοιτησάντων
Νεκταρία Σολιδάκη

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook