Σε κλίμα συγκίνησης πραγματοποιήθηκε η τελετή απονομής του Βραβείου Ευρωπαίου Πολίτη στο ΕΚΑΒ Κρήτης για το 2013, μία υποψηφιότητα που προτάθηκε και υποστηρίχθηκε από τον Ευρωβουλευτή Σπύρο Δανέλλη. 
Η υποψηφιότητα και η διάκριση αυτή αφιερώθηκε στον αδικοχαμένο Δημήτρη Βουρβαχάκη και το βραβείο παρέλαβε ο Διευθυντής του ΕΚΑΒ Κρήτης, κ. Νίκος Γιαννακουδάκης, ο οποίος στην ομιλία του παρουσίασε τις καινοτόμες πρακτικές που καθιστούν το ΕΚΑΒ Κρήτης πρότυπο για τα αντίστοιχα περιφερειακά κέντρα. 
Στη διορατικότητα του Δημήτρη Βουρβαχάκη αναφέρθηκε ο Αντιπρόεδρος του Δ.Σ του ΕΚΑΒ κ. Αριστομένης Συγγελάκης, ευχαριστώντας παράλληλα τον Σπύρο Δανέλλη για την πρωτοβουλία του καθώς – όπως ανέφερε χαρακτηριστικά στην ομιλία του «η φετινή επιλογή είναι πολύ εύστοχη γιατί δίνει σάρκα και οστά στην έννοια του Ευρωπαίου Πολίτη, σε μία περίοδο που αυξάνεται η δυσπιστία των πολιτών απέναντι στους θεσμούς».
Την ειδική τελετή που πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα Καστελάκη του Εμπορικού Επιμελητηρίου Ηρακλείου, τίμησαν με την παρουσία τους ο Υφυπουργός Εργασίας κ. Βασίλης Κεγκέρογλου, οι Αντιδήμαρχοι Γιώργος Αεράκης και Δέσποινα Συγγελάκη, ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου κ. Μανώλης Αλιφιεράκης και ο Διευθυντής του Ινστιτούτου Πληροφορικής του ΙΤΕ κ. Κωνσταντίνος Στεφανίδης.
Ο πρόεδρος του Εμπορικού Επιμελητηρίου κ. Μανώλης Αλιφιεράκης, υπογράμμισε την «προνομιακή θέση του ΕΚΑΒ Κρήτης στην ιστορία του νησιού και τη συνείδηση των πολιτών» και επαίνεσε το έργο των διασωστών που διαπνέεται από όραμα, αλληλεγγύη, επαγγελματισμό και ανθρωπιά. 
«Σε στιγμές όπως αυτές που ζούμε σήμερα, όπου το ιδεώδες της αλληλεγγύης που κάποτε ένωσε την κατακερματισμένη μας ήπειρο έχει δώσει τη θέση του στους εθνικούς εγωισμούς, υπάρχουν ορισμένοι πολίτες που μας θυμίζουν ότι μόνο ενωμένοι μπορούμε να πορευτούμε. 
Αυτοί οι πολίτες, όπως τα στελέχη του ΕΚΑΒ που βραβεύονται σήμερα, δίνουν τη δύναμη σε εμάς που με τη σειρά μας δίνουμε τη μάχη κατά του ευρωσκεπτικισμού και κατά του ευρωπεσιμισμού να διεκδικήσουμε μία πιο δίκαιη, πιο αλληλέγγυα, πιο ενωμένη Ευρώπη», τόνισε μεταξύ άλλων στην ομιλία του ο Ευρωβουλευτής Σπύρος Δανέλλης. Με συγκίνηση αναφέρθηκε στις προσωπικές στιγμές που έζησε με τον Δημήτρη Bουρβαχάκη, εξήρε την αυταπάρνηση του Βαγγέλη Κελαράκη και χαιρέτισε την παρουσία του Νίκου Μυρωδιά στην εκδήλωση. 
Αναφερόμενος στον αδικοχαμένο Δημήτρη Βουρβαχάκη ο Σπύρος Δανέλλης, εξήρε τον «συνεχή του αγώνα για να γίνει το ΕΚΑΒ Κρήτης πιο αποδοτικό και αποτελεσματικό». Σημείωσε τέλος τις άοκνες προσπάθειες του για την εκπαίδευση πολιτών, μαθητών και ενστόλων στις πρώτες βοήθειες. «Σημαντική παρακαταθήκη του, αποτελεί το πυκνό δίκτυο σταθμών άμεσης βοήθειας που έστησε κατά μήκος του ΒΟΑΚ το ΕΚΑΒ Κρήτης». 
Ο κ. Αντώνης Καιλής, εκπρόσωπος του Γραφείου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα, έκανε μια σύντομη παρουσίαση του θεσμού του Ευρωπαίου Πολίτη, ευχαρίστησε το Εμπορικό Επιμελητήριο για την φιλοξενία, τον Σπύρο Δανέλλη για την πρόταση και αναφερόμενος στη συμβολική σημασία της βράβευσης του ΕΚΑΒ Κρήτης, τόνισε πως «η έμφαση στον παράγοντα “άνθρωπος”, η ενεργοποίηση και κινητοποίηση των πολιτών θα φέρουν την αναμόρφωση της Ευρώπης». 
Αξίζει να σημειωθεί ότι για τρίτη συνεχόμενη χρονιά γίνεται δεκτή πρόταση του Σπύρου Δανέλλη για το Βραβείο του Ευρωπαίου Πολίτη. Υπενθυμίζεται ότι το 2011 τιμήθηκε το Ινστιτούτο Οδικής Ασφάλειας «Πάνος Μυλωνάς» και το 2012 το Μουσικό Εργαστήρι «Λαβύρινθος» του Ross Daly.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook