Την έντονη διαμαρτυρία του για την σχεδιαζόμενη από το ΟΠΕΚΕΠΕ μείωση στις εκτάσεις Δημοτικών και Ιδιωτικών Βοσκοτόπων κατά 37,5% στην περιοχή του Δήμου Μυλοποτάμου, εκφράζει με πρόσφατη απόφαση του το Δημοτικό Συμβούλιο Μυλοποτάμου.
Σύμφωνα με όσα αναφέρει ανακοίνωση του Δήμου, η σχετική απόφαση κοινοποιήθηκε στις αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων καθώς και προς τις τοπικές Αρχές, με αίτημα να αναθεωρηθεί ο σχετικός σχεδιασμός, ο οποίος έχει αναστατώσει τον κτηνοτροφικό κόσμο.
Η απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Μυλοποτάμου έχει ως ακολούθως:
«Το Δημοτικό Συμβούλιο Μυλοποτάμου λαμβάνοντας υπόψη το Αριθ. Πρωτ. 84026/16/22-07-2013 έγγραφο του ΟΠΕΚΕΠΕ αλλά και τις πολύ σημαντικές μειώσεις που έχουν γίνει τα προηγούμενα χρόνια σε εκτάσεις Δημοτικών Βοσκοτόπων του Δήμου μας:
Εκφράζει την έντονη διαφωνία του στη σχεδιαζόμενη από τον ΟΠΕΚΕΠΕ οριζόντια και αναιτιολόγητη μείωση στις εκτάσεις Δημοτικών και Ιδιωτικών Βοσκοτόπων κατά 37,5% στην περιοχή του Δήμου μας.
Αντιτίθεται στην παραπάνω αναιτιολόγητη μείωση χωρίς να έχει γίνει από πριν έλεγχος για την επιλεξιμότητα των βοσκοτόπων (περιοχές natura, δασικές εκτάσεις) και χωρίς να μας κοινοποιηθεί επίσημη απόφαση από τις αρμόδιες υπηρεσίες (ΟΠΕΚΕΠΕ, Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων).
Προτείνει, να επανεξεταστεί η οριζόντια και αδικαιολόγητη περικοπή των βοσκοτόπων κατά 37,5 % αλλά και οι πολύ σημαντικές μειώσεις που έχουν γίνει τα προηγούμενα χρόνια σε εκτάσεις Βοσκοτόπων του Δήμου μας αφού χωρίς τις απαραίτητες εκτάσεις για τη βόσκηση του κτηνοτροφικού κεφαλαίου της περιοχής του Δήμου μας, δεν υπάρχει ούτε μπορεί να υπάρξει βιώσιμη κτηνοτροφική δραστηριότητα, καθώς αποτελούν πολύτιμο πόρο για την κτηνοτροφία, προσφέροντας υψηλής ποιότητας τροφή στα αιγοπρόβατα που τις αξιοποιούν, προσδίδοντας παράλληλα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά στα παραγόμενα προϊόντα.
Προτείνει να προσαρμοστεί επιτέλους η Ελληνική νομοθεσία στα δεδομένα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και να επανεξεταστεί μετά από μελέτες ανά Δήμο ή ανά Νομό ή ανά Περιφέρεια η έννοια του «βοσκοτόπου» σύμφωνα με τα δεδομένα της Ελλάδας (άλλο πεδινός, άλλο ορεινός βοσκότοπος) και όχι σύμφωνα με τα δεδομένα των χωρών της Κεντρικής και Βόρειας Ευρώπης.
Να δοθεί από τις αρμόδιες υπηρεσίες του ΟΠΕΚΕΠΕ και του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων ιδιαίτερη βαρύτητα στην υφιστάμενη δυσχερή οικονομική κατάσταση των κτηνοτρόφων, λαμβάνοντας υπόψη την οικονομική κρίση που μαστίζει την Ελλάδα. Το Κράτος και οι υπηρεσίες του έχουν υποχρέωση να συμβάλλουν στη δημιουργία βιώσιμων συνθηκών στην κτηνοτροφία».

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook