Ο 37χρονος υποστηρίζει πως η ζωή η δική του, της συζύγου του και των τριών παιδιών του (που έχουν γεννηθεί στη Νέα Ζηλανδία) τίθεται σε κίνδυνο, αν παραμείνουν σε αυτό το νησιωτικό σύμπλεγμα από δεκάδες νησιά και στο μέσον του Ειρηνικού. Τα νησιά Κιριμπάτι, με 100.000 κατοίκους και χαμηλό υψόμετρο, συγκαταλέγονται στα πιο ευάλωτα μέρη σε περίπτωση που ανέβει η στάθμη της θάλασσας.

Στην αίτηση του ο 37χρονος αναφέρει πως ήδη από το 1998, οι μεγάλοι κυματοθραύστες δεν μπορούν πια να εμποδίσουν τις παλίρροιες και τα τεράστια κύματα, με αποτέλεσμα να καταστρέφονται οι καλλιέργειες και να πλημμυρίζουν τα σπίτια. Ακόμα, καθώς το μεγαλύτερο υψόμετρο στο Κιριμπάτι είναι μόλις 80 μέτρα, οι κάτοικοι δεν μπορούν να βρουν ασφαλές καταφύγιο. Επίσης, λόγω έλλειψης υποτυπώδους αποχετευτικού συστήματος, άρχισαν να αρρωσταίνουν όλο και συχνότερα.

Εν τέλει, ο 37χρονος και η σύζυγός του εγκατέλειψαν το νησί τους το 2007 για τη Νέα Ζηλανδία, όπου γεννήθηκαν και τα τρία τους παιδιά – ο πατέρας εργαζόταν κανονικά, αλλά η βίζα του έληξε και γι΄ αυτό ζητάει άσυλο. Οι Αρχές ωστόσο έχουν απορρίψει δύο φορές μέχρι τώρα το αίτημά του, με το σκεπτικό ότι δεν διατρέχει κίνδυνο η ζωή του και δεν διώκεται για πολιτικούς, θρησκευτικούς ή άλλους λόγους.

protothema.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook