Κοινή στάση στην αντιμετώπιση ζητημάτων που ποδηγετούν την προσπάθεια ανάπτυξης και εμποδίζουν την κατασκευή ή ολοκλήρωση έργων υποδομής στην Κρήτη, υιοθετούν για άλλη μια φορά τα τέσσερα Επιμελητήρια του νησιού.

Με επιστολή προς τον Υπουργό Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας κ. Κωστή Χατζιδάκη, οι Πρόεδροι των τεσσάρων Επιμελητηρίων Κρήτης εκφράζουν την έντονη αντίδρασή τους στην επιχειρούμενη μεταφορά κονδυλίων του ΕΣΠΑ και προτείνουν να αποσυρθεί η αναθεώρηση του ΕΠ.ΕΠ 2007-2013 με στόχο να κατευθυνθούν επιπλέον πόροι σε δράσεις επιχειρηματικότητας.

Αναλυτικά η επιστολή των κ. Μανώλη Αλιφιεράκη, Γιάννη Μαργαρώνη, Γιώργου Γιακουµάκη και Θωμά Χαριτάκη, Προέδρων των Επιμελητηρίων Ηρακλείου, Χανίων, Ρεθύμνης και Λασιθίου αντίστοιχα, έχει ως εξής:

«Σε όλους όσους ασχολούμαστε με τα κοινά του τόπου μας εδώ στην Κρήτη, είναι γνωστό, ότι υπάρχουν σοβαρές ελλείψεις σε επίπεδο υποδομών και ειδικά σε υποδομές που σχετίζονται με τη νησιωτικότητα και θεωρούνται πρωταρχικής σημασίας. Ιδιαίτερα τις τελευταίες ημέρες υπάρχει έντονος θόρυβος λόγω της αφαίρεσης πολυτίμων οικονομικών πόρων από το νησί που προορίζονταν για υποδομές όπως ο Β.Ο.Α.Κ. και τα επαρχιακά δίκτυα.

Αυτό που μαθαίνουμε από τον τοπικό τύπο, είναι ότι, στο πλαίσιο της αναθεώρησης του Ε.Π. \”Ενίσχυση της Προσπελασιμότητας 2007-2013, η Κρήτη «χάνει» κρίσιμα οδικά έργα συνολικού ύψους σχεδόν 200 εκατ. ευρώ -έργα μάλιστα που έχουν ενταχθεί από το 2011 και το 2012 στο τρέχον Πλαίσιο – προς όφελος άλλων περιφερειών της χώρας. Η Επιτροπή Παρακολούθησης του ΕΠ.ΕΠ., για να βρει την επιπρόσθετη χρηματοδότηση για τους μεγάλους αυτοκινητόδρομους της ηπειρωτικής Ελλάδας, κατέφυγε στην εύκολη λύση και αποφάσισε επί της ουσίας την απένταξη συγκεκριμένων έργων, μεταξύ των οποίων συμπεριλαμβάνονται και μεγάλα έργα της Κρήτης.

Ειδικά αυτήν την περίοδο που η επιχειρηματικότητα χρειάζεται απεγνωσμένα κονδύλια, είναι προφανές πως η Κρήτη γνωρίζει με αυτή την απόφαση μια κατάφωρη και καταστροφική αδικία. Αυτοί οι πόροι είναι εξαιρετικά πολύτιμοι και είναι ζωτικής σημασίας να διατεθούν εντός της Περιφέρειας μας.

Η κρητική επιχειρηματική κοινότητα, αντίθετα με το κλίμα, συνεχίζει να τόλμα και να επενδύει. Απόδειξη αυτού αποτελεί το πρόγραμμα «Ενίσχυση Μ.Μ.Ε. που δραστηριοποιούνται στους τομείς Μεταποίησης – Τουρισμού – Εμπορίου & Υπηρεσιών» στο οποίο, αυτή τη στιγμή περισσότερες από 1.700 επιχειρήσεις έχουν καταθέσει επενδυτική πρόταση και ζητούν πάνω από 92 εκατομμύρια ευρώ δημόσια χρηματοδότηση, έναντι των 22 που έχουν εγκριθεί.

Θα ήταν σκόπιμη η μεταφορά κονδυλίων σε τέτοιες δράσεις δίνοντας πραγματική ώθηση στην τοπική επιχειρηματικότητα. Έτσι θα ενισχυθεί το έντονο ενδιαφέρον για την υλοποίηση επενδυτικών έργων και θα αναστραφεί το σημερινό επενδυτικό κλίμα που έχει αποδυναμωθεί τα τελευταία χρόνια.

Κύριε Υπουργέ,

Τα τέσσερα Επιμελητήρια της Κρήτης μετά από κοινή σύσκεψη και εκπροσωπώντας το σύνολο της επιχειρηματικής κοινότητας του νησιού, θέλουν να εκφράσουν την δυσαρέσκεια και τον προβληματισμό τους για αυτή τη προαναφερθείσα μεταφορά κονδυλίων και προτείνουμε να αποσυρθεί η αναθεώρηση του ΕΠ.ΕΠ 2007-2013 και να κατευθυνθούν επιπλέον πόροι σε δράσεις επιχειρηματικότητας.

Με αυτό τον τρόπο πιστεύουμε ότι στηρίζεται μια από τις παραγωγικότερες και αποδοτικότερες περιφέρειες της Ελλάδας σε σχέση με τον εθνικό μέσο όρο. Αναμένουμε το συγκεκριμένο θέμα να τύχει της αμέσου προσοχής σας, προς δρομολόγηση και επίλυση. Με τη βεβαιότητα ότι θα ανταποκριθείτε θετικά στις παραπάνω επισημάνσεις και προτάσεις μας, σας ευχαριστούμε προκαταβολικά» καταλήγει η επιστολή των Προέδρων των τεσσάρων Επιμελητηρίων Κρήτης.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook