Αντιμέτωπη με σκάνδαλο που στοίχισε στα κρατικά ταμεία πολλά εκατομμύρια ευρώ βρίσκεται η ΕΛ.ΑΣ. Δεκάδες συνδικαλιστές της Αστυνομίας φέρονται να λάμβαναν επί σειρά ετών παρανόμως επιδόματα, επικαλούμενοι υπερωρίες και αδιάλειπτη εργασία όλα τα Σαββατοκύριακα στα συνδικαλιστικά σωματεία τους, όπως λένε αξιωματούχοι στην εφημερίδα «Το Βήμα».

Ο καθένας από τους συνδικαλιστές της ΕΛ.ΑΣ. φέρεται να αύξανε το μισθό του κατά 200- 400 ευρώ επί σειρά ετών. Εξέδιδαν μάλιστα οι ίδιοι οι συνδικαλιστές τις βεβαιώσεις στις οποίες αναφερόταν ότι «απασχολούνταν πέραν του ωραρίου τους στα σωματεία τους».

Το αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ εμφανίζεται να ανακάλυψε προ μερικών εβδομάδων την παράτυπη ενέργεια και ήδη ζητήθηκε να παρακρατηθούν τα χρήματα από όσους εμφανίζονται να έκαναν «συνδικαλιστικές» υπερωρίες.

Εμπλεκόμενοι, σύμφωνα με «Το Βήμα», φέρονται σχεδόν όλα τα μέλη του ΔΣ της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Αστυνομικών Υπαλλήλων. Αξιωματικοί μιλούν για «ένα κενό ελέγχου κι ένα θέμα αρχής στο αστυνομικό σώμα αφού οι συνδικαλιστές είχαν το περιθώριο να συνεννοηθούν μεταξύ τους και να εισπράττουν χρήματα που άλλοι αστυνομικοί κερδίζουν με πραγματικές, επικίνδυνες υπηρεσίες».

Ταυτόχρονα, σύμφωνα με επιτελείς της λεωφόρου Κατεχάκη, η έρευνα επεκτείνεται σε όλες τις βαθμίδες της ΕΛ.ΑΣ. προκειμένου να διαπιστωθεί ποιοι και γιατί ενέκριναν επί δεκαετίες επιδόματα σχεδόν σε όλους τους συνδικαλιστές της Αστυνομίας χωρίς να υπάρχει νομοθετικό υπόβαθρο, επιβαρύνοντας έτσι το ελληνικό Δημόσιο με πολλά εκατομμύρια ευρώ.

Πηγές του αρχηγείου της ΕΛ.ΑΣ που ήλεγξαν προσφάτως τα δεδομένα αναφέρουν ότι «τουλάχιστον τα τελευταία 10 χρόνια οι συνδικαλιστές του Σώματος πληρώνοντας σχεδόν όλα τα Σαββατοκύριακα του χρόνου με μία διασταλτική ερμηνεία ενός προεδρικού διατάγματος του 2001. Το σκεπτικό ήταν ότι εκτός από τη συνδικαλιστική άδεια που δικαιούνται θα έπρεπε να δικαιούνται και όλα τα επιδόματα των υπολοίπων αστυνομικών. Επικαλούνταν ωστόσο απασχόλησή τους όχι σε κάποιο αστυνομικό τμήμα ή σε μια κρίσιμη υπηρεσία ασφαλείας αλλά στο σωματείο τους. Κανονικά σε όλες τις υπηρεσίες της ΕΛ.ΑΣ τις σχετικές βεβαιώσεις εκδίδουν οι διοικητές των υπηρεσιών που ελέγχουν τους εργαζόμενους αστυνομικούς και στη συνέχεια τις βεβαιώσεις αυτές μπορεί να ελέγξει όλη η ιεραρχία της αστυνομίας. Ωστόσο τη βεβαίωση στους συνδικαλιστές την έδιναν ο πρόεδρος και ο γ.γ. του σωματείου, χωρίς να υπάρχει κανένα περιθώριο άλλου ελέγχου της υπεραπασχόλησης. Διότι διαφορετικά θα γινόταν επίκληση στο ότι παραβιάζουμε την αυτονομία του συνδικαλισμού».

Για το θέμα μίλησε στην εφημερίδα ο αντιπρόεδρος της ΠΟΑΣΥ Σπήλιος Κρικέτος, λέγοντας πως « τα έγγραφα για την υπερωριακή απασχόληση δεν είναι ψευδή και ανταποκρίνονται σε απασχόλησή μας τα Σαββατοκύριακα στο πλαίσιο των συνδικαλιστικών καθηκόντων μας. Εμείς δουλεύουμε πράγματι όλες τις εβδομάδες εκτός πενθημέρου και πρέπει να θεωρείται επαρκής η βεβαίωση του προέδρου και του γενικού γραμματέα της ΠΟΑΣΥ. Οτιδήποτε άλλο είναι παράνομη παρέμβαση στην ανεξαρτησία του συνδικαλισμού».

Εντυπωσιακές είναι ωστόσο οι αναφορές συνδικαλιστών, δικαιούχων των επιδομάτων, για την «ερμηνεία» που δίνουν στην υπερωριακή απασχόλησή τους. «Δώσαμε το 'παρών' ως σωματείο στη γιορτή του προστάτη της ΕΛ.ΑΣ Αγίου Αρτεμίου το προηγούμενο Σαββατοκύριακο. Θα είναι άδικο να ζητήσουμε απασχόληση πέραν του πενθημέρου για την παρουσία μας εκεί; Επιπλέον, πολλές φορές καλούμαστε σε τηλεοπτικές εκπομπές για να υπερασπιστούμε τα δίκαια των αστυνομικών. Και πάλι, έχουμε άδικο να ζητήσουμε επίδομα υπερωριακής απασχόλησής μας στις εκπομπές που μας καλούν;»