«Κρυμμένα» παραμένουν τα σχόλια που έχουν καταθέσει οι πολίτες στη διαδικτυακή πύλη «opengov.gr» στο πλαίσιο της διαβούλευσης του σχεδίου νόμου του υπουργείου Οικονομικών «Ενιαίος Φόρος Ακινήτων και άλλες διατάξεις» με αποτέλεσμα η συμμετοχή στη δημόσια διαβούλευση να εμφανίζεται μηδενική.

Σημειώνεται πως αν και η προθεσμία ολοκλήρωσης της διαβούλευσης που ξεκίνησε στις 24 Οκτωβρίου εκπνέει σήμερα Τρίτη στις 13:00, μέχρι και τις 10:30 το πρωί δεν εμφανιζόταν ούτε ένα σχόλιο επί των 11 άρθρων του νομοθετήματος από πολίτες, επιχειρήσεις και θεσμικούς φορείς.

Το in.gr ανέδειξε το ζήτημα αυτό από νωρίς σήμερα το πρωί και δέχθηκε εκατοντάδες σχόλια αναγνωστών οι οποίοι έχουν μετάσχει στη διαβούλευση του νομοσχεδίου τις τελευταίες πέντε μέρες, αλλά δεν έχουν δει αναρτημένες τις απόψεις τους στο «opengov.gr».

Το in.gr ήλθε σε επικοινωνία με στελέχη του υπουργείου Οικονομικών τα οποία απέδωσαν το λάθος στο διαχειριστή του «opengov.gr», ήτοι ουσιαστικά στο υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης.

Πρέπει να σημειωθεί πως η κυβέρνηση προσδοκά με τον Ενιαίο Φόρο Ακινήτων (ΕΝΦΑ) να βεβαιώσει έσοδα ύψους 3,5 δισ. ευρώ το 2014 και να εισπράξει συνολικά 2,9 δισ. ευρώ.

Η εισαγωγή του νομοσχεδίου στην Βουλή έχει προγραμματισθεί για τις 4 Νοεμβρίου, προκειμένου να εισαχθεί προς ψήφιση στην Ολομέλεια έως τις 14 Νοεμβρίου.

Ερώτηση Τσίπρα προς τον πρωθυπουργό

Ερώτηση προς τον πρωθυπουργό αναφορικά με τον ενιαίο φόρο ακινήτων απηύθυνε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

Σύμφωνα με το κείμενο της ερώτησης τα τελευταία τρία χρόνια έχουν κατατεθεί και ψηφιστεί από την Βουλή των Ελλήνων δεκάδες μικρά και μεγάλα φορολογικά νομοσχέδια, τα οποία είχαν στόχο την «οικονομική αφαίμαξη» μισθωτών και συνταξιούχων, ωστόσο, όπως υποστηρίζει ο κ. Τσίπρας το τελευταίο νομοσχέδιο που έφερε προς διαβούλευση το υπουργείο Οικονομικών, είναι φανερό πως εκτός από την «κλοπή» του εισοδήματος, έχει στόχο και τη 'δήμευση' της περιουσίας των πολιτών.

«Η γνώριμη συνταγή της μνημονικής πολιτικής αποθεώνεται στα νέα σχέδια του υπουργείου Οικονομικών. Καταργείται το αφορολόγητο όριο, το 'έκτακτο' -υποτίθεται- χαράτσι της ΔΕΗ μονιμοποιείται, ενώ εκατομμύρια πολίτες καλούνται από το πρώτο τετραγωνικό και από το πρώτο ευρώ, να καταβάλλουν χρήματα που δεν έχουν» σημειώνεται στο κείμενο της ερώτησης.

Στο πλαίσιο αυτό ο κ. Τσίπρας ρωτά τον πρωθυπουργό γιατί δεν υλοποιείται η συνταγματική επιταγή σύμφωνα με την οποία η φορολογική επιβάρυνση οφείλει να απορρέει από τη φοροδοτική ικανότητα εκάστου, αλλά και ως πότε θα συνεχίζεται «η προκλητική φοροαπαλλαγή του μεγάλου πλούτου εις βάρος μισθωτών και συνταξιούχων, η ανοχή απέναντι σε έκνομες δραστηριότητες, όπως η λαθρεμπορία και τα πλαστά και εικονικά τιμολόγια, η μη σύνταξη και αξιοποίηση ενός σύγχρονου περιουσιολογίου που να αποσκοπεί στη φορολογική δικαιοσύνη».

Παπαρήγα: Να αποσυρθεί το σχέδιο νόμου

«Κλιμάκωση της αντιλαϊκής επίθεσης ενάντια στη λαϊκή οικογένεια» καταγγέλλει η επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, με επίκαιρη ερώτηση που κατέθεσε στον πρωθυπουργό για τον Ενιαίο Φόρο Ακινήτων.

«Το ΚΚΕ εκφράζει κατηγορηματική αντίθεση στο σχέδιο νόμου για τον Ενιαίο Φόρο Ακινήτων και καλεί την κυβέρνηση να πάρει υπόψη τη λαϊκή απαίτηση για απόσυρση του σχεδίου νόμου» σημειώνει η κ. Παπαρήγα.

«Το σχέδιο νόμου αποτελεί μέρος της συνεχιζόμενης φοροεπιδρομής ενάντια στον λαό, μονιμοποιεί το χαράτσι, καταργεί το αφορολόγητο όριο, φορολογεί οποιοδήποτε οίκημα, οικόπεδο, το κάθε αγροτεμάχιο, επιδιώκει να συγκεντρώσει τη γη, αλλά και τα ακίνητα, σ' όλο και λιγότερα χέρια» αναφέρει στην επίκαιρη ερώτηση η κ. Παπαρήγα και τονίζει ότι «η συσσωρευτική επίδραση είναι δυσβάστακτη για τη λαϊκή οικογένεια, το λαϊκό εισόδημα».

Με τον Ενιαίο Φόρο Ακινήτων, η κυβέρνηση επιδιώκει να εισπράξει για το 2014, αλλά και για τα επόμενα χρόνια, περίπου 3,5 δισ. ευρώ, όταν τα φορολογικά έσοδα από τα ακίνητα αυξήθηκαν τουλάχιστον έξι φορές, από το 2009. Μια αύξηση, που επιβάρυνε ουσιαστικά τη λαϊκή περιουσία, γιατί την ίδια περίοδο μειώνονται τα έσοδα από τις offshore και άλλες εταιρείες, στις οποίες εκτός των άλλων ανήκουν ακίνητα των οποίων η αξία ανέρχεται σε πολλές δεκάδες δισεκατομμύρια ευρώ» επισημαίνει η κ. Παπαρήγα.

in.gr