Αντιμέτωποι με πρόστιμα βρίσκονται τις τελευταίες μέρες όλο και περισσότεροι επιτηδευματίες που ενώ ετοιμάζονταν οι ίδιοι ή οι λογιστές τους να υποβάλουν μέσω ίντερνετ τις συγκεντρωτικές καταστάσεις τιμολογίων (πελατών- προμηθευτών) του 2012, ανακάλυψαν ότι το σύστημα έκλεισε και πλέον δεν τις δέχεται.
Μετά από συνεχείς παρατάσεις τις ημέρες αυτές εκπνέουν σταδιακά οι καταληκτικές ημερομηνίες υποβολής των δηλώσεων, ανάλογα με το τελευταίο ψηφίο του ΑΦΜ του υπόχρεου. Πολλοί ενδιαφερόμενοι (φοροτεχνικοί και φορολογούμενοι) υπέβαλαν –για παράδειγμα- εχθές την δήλωση, καθώς έληγε η διορία για ΑΦΜ που τελειώνουν σε 7,8 ή 9. 
Υπολόγιζαν όμως ότι θα μπορούσαν να στείλουν τη δήλωση μέσω ίντερνετ και μετά τα μεσάνυχτα, έως τις 7 ή 8 το πρωί της επόμενης μέρας. 
Από τις δώδεκα τα μεσάνυχτα ακριβώς όμως οι δηλώσεις δεν γίνονταν δεκτές, ακόμα και αν κάποιος τις συμπλήρωνε την ώρα εκείνη και δεν είχε πατήσει ακόμη το πλήκτρο «αποστολή».
Η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων έχει εδώ και λίγους μήνες αρχίσει να κλείνει το σύστημα από τα μεσάνυχτα της τελευταίας μέρας της προθεσμίας πολλών φόρων ή καταστάσεων (πχ περιοδικές δηλώσεις ΦΠΑ), παρότι παλαιότερα τις άφηνε ανοικτές έως το πρωί αφού η εντολή πληρωμής μέσω ίντερνετ γινόταν δεκτή από τα συστήματα ηλεκτρονικών συναλλαγών της τράπεζας και εκτελείτο την επόμενη ημέρα.
protothema.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook