Πυρ ομαδόν κατά των εκπροσώπων του υπουργείου Οικονομικών που εισηγήθηκαν στην πολιτική ηγεσία την εφαρμογή του βιβλίου εσόδων – εξόδων και του φόρου υπεραξίας 15% στο Χρηματιστήριο Αθηνών, βάζουν ο Σύνδεσμος Μελών του Χρηματιστηρίου Αθηνών, ο Σύνδεσμος Εταιρειών Διαμεσολαβητών ΣΕΔΥΚΑ (πρώην ΕΛΔΕ) και το σύνολο των χρηματιστών που υποστηρίζουν ότι η εφαρμογή τους είναι το πρώτο βήμα για το κλείσιμο των εταιρειών και παράλληλα θα οδηγήσει στη… φυγή των Ελλήνων επενδυτών από τον «ναό του χρήματος».

Την ίδια στιγμή ο ΣΕΔΥΚΑ καλεί τους βουλευτές να καταψηφίσουν το νομοσχέδιο, ενώ ο ΣΜΕΧΑ τους προτείνει να μελετήσουν αναλυτικά τις διατάξεις του νόμου, όπως και τις προτεινόμενες ρυθμίσεις και μετά να δώσουν την έγκρισή τους στο νομοσχέδιο. Πιο αναλυτικά, για την τελική κατάληξη των ρυθμίσεων, ο ΣΜΕΧΑ κατευθύνει τα… πυρά του στην ομάδα που πρότεινε τις αλλαγές και την κατηγορεί ότι δεν διαθέτει τη σχετική εμπειρία και τη γνώση του τρόπου λειτουργίας της ελληνικής κεφαλαιαγοράς. Ο Σύνδεσμος των Χρηματιστών υποστηρίζει ότι δεν έλαβαν υπόψη τους τις κοινές προτάσεις όλων των φορέων της αγοράς, οι οποίες είχαν ως στόχο τη διαμόρφωση μιας σύγχρονης και ανταγωνιστικής εγχώριας κεφαλαιαγοράς.

Τα «βέλη»

Είναι κοινό μυστικό στην εγχώρια αγορά ότι τα «βέλη» έχουν στόχο τον πρόεδρο της Επιτροπής Λογιστικής Τυποποίησης και Ελέγχων κ. Απόστολο Ρεφενέ. Το «Εθνος» συνομίλησε με τον πρόεδρο της ΕΛΤΕ. Είπε ότι η Επιτροπή δεν νομοθετεί και έχει ρόλο συμβουλευτικό. Ο κ. Ρεφενές ανέφερε ότι δεν υπάρχει υποχρέωση για κανένα επενδυτή του Χρηματιστηρίου Αθηνών να διατηρεί βιβλίο εσόδων – εξόδων και για την κατηγορία των επενδυτών που στα χαρτοφυλάκιά της έχει μετοχές εταιρειών της Εναλλακτικής Αγοράς (ΕΝΑ).

Στέλεχος του Χρηματιστηρίου Αθηνών και υπεύθυνος της Ε.Ν.Α διατύπωσε την άποψη ότι το συγκεκριμένο άρθρο θα χρειαστεί διευκρίνιση, διότι οι εταιρείες της ΕΝΑ δεν θεωρούνται εισηγμένες και πρόκειται για ειδική κατηγορία. Ετσι το καυτό θέμα για τη χρηματιστηριακή κοινότητα είναι ο φόρος υπεραξίας 15% επί των μετοχών και ο τρόπος υπολογισμού κτήσης μιας μετοχής στην περίπτωση που ένα χαρτοφυλάκιο διαθέτει μετοχές από το παρελθόν.

Ο Σύνδεσμος Μελών του Χρηματιστηρίου Αθηνών χαρακτηρίζει ελληνική πρωτοτυπία την ταυτόχρονη εφαρμογή του φόρου υπεραξίας και του φόρου επί των πωλήσεων με ποσοστό 0,2%, ενώ την ίδια στιγμή δεν εφαρμόζεται το αίτημα φορέων της αγοράς για αφορολόγητο.

Χρηματιστές επικαλούνται έρευνα της εταιρείας Ernst & Young, η οποία διερεύνησε το φορολογικό καθεστώς που ισχύει στις χρηματιστηριακές αγορές της Ευρώπης. Με βάση την έρευνα, δεν προκύπτει πουθενά η έννοια του επιτηδευματία – επενδυτή όπως και η ταυτόχρονη ύπαρξη δύο φόρων επί των συναλλαγών.

Οι φορολογικές εξελίξεις στο ΧΑ θα έχουν ως αποτέλεσμα τη συρρίκνωση δηλαδή των συναλλαγών στην ελληνική κεφαλαιαγορά, καθώς δεν αποκλείεται να… μετακινηθούν επενδυτές μέσα από ξένες πλατφόρμες διαπραγμάτευσης και ξένες ΕΠΕΥ. Η μετακίνηση των εγχώριων επενδυτών θα φέρει λουκέτα στις χρηματιστηριακές εταιρείες και το ελληνικό Δημόσιο θα έχει σημαντικές απώλειες στα έσοδα.

Οι μικροεπενδυτές με τη δημοσιοποίηση του θέματος άρχισαν να αναζητούν τους επενδυτικούς συμβούλους. Χρηματιστές λένε ότι ο φόρος υπεραξίας κατά την πώληση των warrants των τραπεζών θα είναι στο σύνολο της αγοράς καθώς το υπουργείο Οικονομικών θα ορίσει ως μηδενική την τιμή κτήσης τους.

Να σημειωθεί ότι οι επενδυτές πρέπει να διατηρούν τα παραστατικά αγοράς και πώλησης των μετοχών έτσι ώστε να είναι σε θέση όταν υποβάλουν τη φορολογική δήλωση του 2014 αν έχουν κάνει συναλλαγές στο Χ.Α.

ethnos.gr/Νίκος Θεοδωρόπουλος

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook