Το 2014 αναμένεται να είναι μία χρονιά με μεγάλο ενδιαφέρον, από πλευράς επενδυτικής στρατηγικής και πορείας των αγορών. Θα φέρει αποδόσεις σε όσους ξέρουν πού να τοποθετηθούν και θα έχει διακυμάνσεις, κυρίως λόγω των πολιτικών των Κεντρικών Τραπεζών.

Σύμφωνα με τις συγκλίνουσες εκτιμήσεις των αναλυτών, πρωταγωνιστές την επόμενη χρονιά θα είναι οι μετοχές της Ευρωζώνης, λιγότερο η Wall Street, τα ομόλογα της ευρωπεριφέρειας, το φράγκο, το δολάριο, ο Nikkei, αλλά και το…Βιετνάμ.

Επίσης, όπως σχολιάζουν κύκλοι της αγοράς, οι μετοχές είναι ακόμα φθηνές έναντι των ομολόγων και η νομισματική χαλάρωση και η επιμονή στη δημοσιονομική προσαρμογή ευνοεί περισσότερο τις μετοχές σε σχέση με τα ομόλογα. O Nikkei ολοκλήρωσε το 2013 αγγίζοντας τις 16.297,31 μονάδες, με άνοδο +53,7% και σύμφωνα με τις προβλέψεις της Nomura θα ξεπεράσει τις 18.000 μονάδες ως το τέλος του 2014.

Στον αντίποδα, κακή χρονιά αναμένεται να είναι για το χρυσό και τις αναδυόμενες αγορές και κυρίως για την Βενεζουέλα, η οποία από το 2011 καταγράφει «τρελές» αποδόσεις, αλλά φέτος θα μπει ένα στοπ.

Σύμφωνα με το CNBC, το Χρηματιστήριο της Βενεζουέλας κατέγραψε κέρδη της τάξης του 303% το 2012 και 79% το 2011. Μάλιστα, οι μετοχές της Banco Nacional de Credito κέρδισαν 921%, της Mercantil Servicios Financieros 593% και της Nacional Telefonos de Venezuela 218%. Παράλληλα, το αφρικανικό νομίσματα και η τουρκική λίρα χαρακτηρίζονται ως τα νομίσματα που αναμένεται να εμφανίσουν τη μεγαλύτερη αδυναμία έναντι του δολαρίου.

newmoney.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook