Οι Λίβυοι εξεγερμένοι κατηγορούν σήμερα τις δυνάμεις που παραμένουν πιστές στο Λίβυο ηγέτη Μουάμαρ Καντάφι ότι χρησιμοποίησαν ελικόπτερα, τα οποία έφεραν το έμβλημα του Ερυθρού Σταυρού για να ρίξουν νάρκες στη θάλασσα στο λιμάνι της Μιζουράτα, πόλη την οποία πολιορκούν εδώ και δύο μήνες.

Το ΝΑΤΟ επιβεβαίωσε ότι ελικόπτερα πέταξαν πάνω από τη Μιζουράτα την Πέμπτη, παραβιάζοντας τη ζώνη εναέριου αποκλεισμού που η Βορειοατλαντική Συμμαχία έχει αναλάβει να επιβάλλει πάνω από τη Λιβύη.

Παρόλα αυτά δεν διευκρίνισε αν τα ελικόπτερα έφεραν το έμβλημα του Ερυθρού Σταυρού.

Σύμφωνα με το Σουλεϊμάν Φορτίγια, εκπρόσωπος της Μιζουράτα στο εθνικό Μεταβατικό Συμβούλιο της Λιβύης, μικρά ελικόπτερα πέταξαν πάνω από την πόλη χθες Πέμπτη και σήμερα και έριξαν νάρκες στη θάλασσα στο λιμάνι, μοναδικό σύνδεσμο της πολιορκημένης πόλης με τον υπόλοιπο κόσμο.

"Έφεραν το έμβλημα του Ερυθρού Σταυρού και της Ερυθράς Ημισελήνου, ώστε όσοι τα έβλεπαν να πίστευαν ότι πρόκειται για ανθρωπιστική αποστολή", πρόσθεσε.

Όταν ρωτήθηκε από το Γαλλικό Πρακτορείο ένας αξιωματούχος του ΝΑΤΟ δήλωσε ότι ένα από τα πλοία του που παίρνει μέρος στις επιχειρήσεις της συμμαχίας είδε χθες ελικόπτερα πάνω από τη Μιζουράτα.

"Ακούσαμε να λένε για ελικόπτερα που έφεραν το έμβλημα του Ερυθρού Σταυρού", δήλωσε αυτός ο αξιωματούχος διευκρινίζοντας ότι καμία ανθρωπιστική πτήση δεν ήταν προγραμματισμένη για χθες.

Νωρίτερα σήμερα οι εξεγερμένοι είχαν δηλώσει ότι οι κυβερνητικές δυνάμεις βομβάρδισαν τέσσερις δεξαμενές αποθήκευσης πετρελαίου με αποτέλεσμα να τις καταστρέψουν και να προκληθεί πυρκαγιά, η οποία επεκτάθηκε σε ακόμη τέσσερις.

"Σημειώνονται ακόμη επιθέσεις με πυραύλους Γκραντ αλλά οι μαχητές μας αντιστέκονται", δήλωσε ο στρατηγός Αχμέντ Ομάρ Μπάνι, στρατιωτικός εκπρόσωπος του εθνικού Μεταβατικού Συμβουλίου.

"Προσπάθησαν πάλι να καταστρέψουν το λιμάνι της Μιζουράτα, όμως οι μαχητές μας δεν τους το επέτρεψαν", πρόσθεσε.

Σύμφωνα με τον ίδιο οι κυβερνητικές δυνάμεις έχουν αλλάξει τακτική και επικεντρώνουν πλέον τις επιθέσεις τους στις δεξαμενές καυσίμων της πόλης.

"Θέλουν να στερήσουν τα καύσιμα από την επανάσταση", επεσήμανε.

Εξάλλου χθες Παρασκευή ο Φορτίγια είχε δηλώσει από τη Βεγγάζη ότι οι κυβερνητικές δυνάμεις συγκεντρώνονται στην πόλη Ζλιτέν, περίπου 30 χιλιόμετρα δυτικά της Μιζουράτας.

"Είμαι βέβαιος ότι θα υπάρξουν πολλές μάχες στο έδαφος μελλοντικά. Η Μιζουράτα ανησυχεί, διότι (ο Καντάφι) κάνει μεγάλες προετοιμασίες να επελάσει στη Μιζουράτα", επεσήμανε.

Από τις χθεσινές συγκρούσεις υπήρξαν πολλά θύματα και από τις δύο πλευρές γύρω από τη Μιζουράτα και την Αμπού Ρουέγια, στα δυτικά, σύμφωνα με το Φορτίγια, όμως δεν έχει δοθεί ακόμη στη δημοσιότητα επίσημος απολογισμός.

ΑΠΕ-ΜΠΕ