Η 30η Απριλίου του 2014 είναι η τελευταία ημερομηνία υποβολής του εντύπου Ε5 που καλούνται να συμπληρώσουν και φέτος περίπου 200.000 ομόρρυθμες και ετερόρρυθμες εταιρείες. Το έντυπο περιλαμβάνει βασικές αλλαγές σε σχέση με το αντίστοιχο περυσινό.
 
Ήδη, στο ΦΕΚ –το οποίο μπορείτε να δείτε ολόκληρο- δημοσιεύτηκε η απόφαση για τον «τύπο και το περιεχόμενο» του εντύπου. Αν δεν υπάρξει κάποια ανατροπή στον προγραμματισμό του υπουργείου Οικονομικών, η ηλεκτρονική εφαρμογή στο σύστημα Taxis θα ανοίξει –όπως έχει ανακοινωθεί σχετικά από το τέλος του 2013- στις 03 Μαρτίου (σ.σ η σχετική ημερομηνία αναφέρεται  και στο ΦΕΚ).
 
Ο φόρος των ΟΕ και των ΕΕ, θα πληρωθεί και φέτος σε οκτώ μηνιαίες δόσεις εκ των οποίων η πρώτη δόση, ταυτόχρονα με την υποβολή της φορολογικής δήλωσης. Να σημειωθεί ότι θα είναι μια δύσκολη χρονιά για τις προσωπικές εταιρείες καθώς ενεργοποιείται ο νέος τρόπος υπολογισμού του φόρου:
  1. Καταργείται η επιχειρηματική αμοιβή που σημαίνει πλέον ότι το 50% δεν θα φορολογείται στο όνομα των εταίρων όπως συνέβαινε μέχρι και πέρυσι
  2. Ο φόρος θα υπολογίζεται με συντελεστή 26% από το πρώτο ευρώ ενώ για κέρδη άνω των 50.000 ευρώ, ο φορολογικός συντελεστής θα ανεβαίνει στο 33%
Για όποιες επιχειρήσεις δεν πληρώσουν εγκαίρως τον φόρο, θα επιβάλλονται τα νέα πρόστιμα του ποινολογίου. Στην απόφαση αναφέρεται χαρακτηριστικά ότι «σε περίπτωση μη καταβολής ή εκπρόθεσμης καταβολής του βεβαιωθέντος φόρου, θα επιβάλλονται οι κυρώσεις που προβλέπονται στα άρθρα 53 και 57 του Ν. 4174/2013.
 

Μεταξύ των βασικών αλλαγών του εντύπου είναι η διαγραφή του κωδικού 580 όπου δηλωνόταν μέχρι και πέρυσι η δαπάνη αποκατάστασης ακινήτου, η διαγραφή του κωδικού 581 όπου εμφανιζόταν η δαπάνη αποκατάστασης διατηρητέων αλλά και η προσθήκη καινούργιου κωδικού 911 στον οποίο θα πρέπει να δηλωθεί το τέλος επιτηδεύματος. Ο κωδικός 044 στον οποίο εμφανίζονταν το αφορολόγητο ποσό για την πραγματοποίηση νέων επενδύσεων καταργήθηκε ενώ αφαιρέθηκε ολόκληρος ο πίνακας στον οποίο εμφανιζόταν μέχρι και πέρυσι η επιχειρηματική αμοιβή.

 
Το νέο έντυπο Ε5 αλλά και τις αναλυτικές οδηγίες συμπλήρωσής του μπορείτε να τα δείτε στο σχετικό ΦΕΚ.

naftemporiki.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook