Ένα βίντεο στο οποίο απεικονίζεται η καταστροφή που συντελείται στους πάγους της Αρκτικής τα τελευταία 25 χρόνια- κυρίως λόγο του φαινόμενου του θερμοκηπίου- παρουσίασε η αμερικανική Εθνική Υπηρεσία Ωκεανών και Ατμόσφαιρας. 

Βασισμένο σε μετρήσεις δορυφόρων από το 1987 έως το 2003, το βίντεο δείχνει το κάλυμμα πάγου της Αρκτικής να πάλλεται με τις αλλαγές των εποχών και να μικραίνει χρόνο με το χρόνο. 

Μάλιστα, το ποσοστό του παγετώνα ηλικίας τουλάχιστον τεσσάρων ετών μειώθηκε από το 26% το 1987 σε μόλις 7% το 2003. Ο υπόλοιπος πάγος έχει ηλικία μόλις ενός έτους και λιώνει πιο εύκολα με τον ερχομό της άνοιξης. 

Στο βίντεο διακρίνονται ακόμα τα ρεύματα στον Πορθμό του Φραμ, ανατολικά της Γροιλανδίας, να παρασύρουν τα κομμάτια του πάγου μακρυά από τον Πόλο. 

Σύμφωνα με τους Αμερικανούς επιστήμονες, τα σκούρα νερά της Αρκτικής που μένουν \”ακάλυπτα\” από πάγο, απορροφούν με τη σειρά τους περισσότερη ηλιακή ακτινοβολία και ανεβάζουν περαιτέρω τη θερμοκρασία. 

Αυτός ο φαύλος κύκλος προμηνύει ένα μέλλον στο οποίο ο Βόρειος Πόλος θα μετατρέπεται σε απέραντη θάλασσα τα καλοκαίρια και οι λιωμένοι πάγοι θα προκαλούν την άνοδο της στάθμης των υδάτων, απειλώντας τις παράκτιες περιοχές με πλημμύρες.

news.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook