«Οι Κρήτες έτρωγαν προϊόντα της γης: λίγο τυρί, γιαούρτι, ψάρι, πουλερικά, κόκκινο κρασί και ελάχιστο κόκκινο κρέας» ενώ λάμβαναν το 40% των θερμίδων τους από λιπαρά, κυρίως προερχόμενα από το ελαιόλαδο, σημειώνεται στο ρεπορτάζ.
Το δημοσίευμα αναφέρεται στην διατροφή των Κρητών και των κατοίκων της Νότιας Ιταλίας, που στις αρχές του \’60 είχαν τη μεγαλύτερη μακροβιότητα και το χαμηλότερο ποσοστό χρονίων παθήσεων ανά τον κόσμο.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, τον περασμένο χρόνο πολλά ιατρικά περιοδικά περιείχαν έρευνες που έδειχναν πως η μεσογειακή διατροφή μπορεί να περιορίσει τις καρδιακές προσβολές, τα εγκεφαλικά επεισόδια και τον διαβήτη \’τύπου 2\’ καθώς και άλλες χρόνιες παθήσεις για άτομα άνω των 70 ετών. Οι ειδικοί στις καρδιακές παθήσεις θεωρούν την εν λόγω δίαιτα, ιατρική επανάσταση.
Σύμφωνα με τον καθηγητή Διατροφολογίας του Πανεπιστημίου του Τορόντο δρα David Jenkins, «το θέμα είναι η δίαιτα να περιέχει τροφές που δεν είναι μεταποιημένες και να καλύπτουν όλες τις τροφικές βάσεις».
Δείτε εδώ σχετικό βίντεο που φιλοξενείται στην ηλεκτρονική μορφή της εφημερίδας και εδώ το δημοσίευμα