Ο δανεισμός στον ιδιωτικό τομέα στην Ευρωζώνη υποχώρησε εκ νέου στην αρχή του έτους, υποδηλώνοντας ότι η οικονομική ανάπτυξη στην περιοχή παραμένει ασθενής, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Σε μηνιαία βάση, τα δάνεια σε νοικοκυριά ήταν σχεδόν αμετάβλητα τον Ιανουάριο σε εποχικά προσαρμοσμένους όρους έπειτα από τη μείωσή τους κατά 5 δισ. ευρώ τον Δεκέμβριο. Τα δάνεια σε επιχειρήσεις υποχώρησαν κατά 6 δισ. ευρώ, ενώ τον Δεκέμβριο ήταν αμετάβλητα. Ο δανεισμός για αγορά κατοικίας αυξήθηκε κατά 1 δισ. ευρώ τον Ιανουάριο, έπειτα από την πτώση κατά 3 δισ. ευρώ τον Δεκέμβριο.

Τα στοιχεία έδειξαν ότι ο ιδιωτικός δανεισμός υποχώρησε κατά 2,2% σε ετήσιους όρους τον Ιανουάριο μετά την πτώση κατά 2,3% τον Δεκέμβριο, που αντιστοιχούσε στην κατακόρυφη πτώση των τελευταίων 20 ετών.

Η αναζωογόνηση του δανεισμού προς τις ιδιωτικές επιχειρήσεις θεωρείται κεντρικό σημείο για να φθάσει η οικονομία της Ευρωζώνης να είναι ξανά σταθερή στα πόδια της. Η ζώνη του ευρώ ανακάμπτει με βραδύ ρυθμό από τη μακροβιότερη μεταπολεμική ύφεση.

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι δήλωσε στην τελευταία συνέντευξη Τύπου της κεντρικής τράπεζας ότι οι εμπορικές τράπεζες δεν προχωρούν σε χορήγηση δανείων λόγω της Asset Quality Review της ΕΚΤ. Αυτό είναι μέρος της αξιολόγησης της ΕΚΤ για την «υγεία» των τραπεζών προτού η ίδια γίνει τραπεζικός επόπτης της Ευρωζώνης, τον Νοέμβριο.

zougla.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook