Στο κατάμεστο αμφιθέατρο της πολιτειακής Βουλής της Νέας Νότιας Ουαλίας, τιμήθηκαν αριστούχοι κατά την τελετή παρουσίασης των ετησίων Αριστείων Ελληνικών Σπουδών.

Για 19η χρονιά, ο Σύλλογος Ελληνο-Αυστραλών Εκπαιδευτικών Νέας Νοτίου Ουαλίας-Περιοχή Αυστραλιανής Πρωτευούσης-Κουηνσλάνδης τίμησε μαθητές, φοιτητές καθώς κι εκπαιδευτικούς οι οποίοι μελέτησαν την ελληνική γλώσσα, την ελληνική ιστορία και τον ελληνικό πολιτισμό κατά το 2013.
Δόθηκαν αναμνηστικά μετάλλια και πιστοποιητικά του Συλλόγου σε μαθητές του δημοτικού, αριστούχους των τελικών (εισαγωγικών) εξετάσεων HSC του 2013 στα μαθήματα Αρχαίων και Νέων Ελληνικών, Αρχαίας Ιστορίας και Ιστοριογραφίας καθώς και φοιτητές ελληνικής γλώσσας και πολιτισμού των πανεπιστημίων του Σίδνεϊ. Στο σύνολό τους δόθηκαν, 65 αριστεία.

Μίλησαν ο Γενικός Πρόξενος της Ελλάδας στο Σίδνεϊ, Δρ Σταύρος Κυρίμης, και οι πολιτειακοί γερουσιαστές Σοφία Κώτση, Marie Ficarra, David Clarke καθώς και ο πρόεδρος του Συμβουλίου Εθνικοτήτων (Community Relations Commission) Vic Alhadeff.

Με καταγωγή από την Ισραηλίτικη κοινότητα της Ρόδου, ο κ. Alhadeff τόνισε την προσωπική του σχέση με την ελληνομάθεια και τον Ελληνισμό. «Η επιστημονική έρευνα αποδεικνύει ότι μαθαίνοντας μία δεύτερη γλώσσα ένας μαθητής βελτιώνει την δημιουργικότητα του νου και ταυτόχρονα την ικανότητα του ατόμου να συνεννοηθεί στην μητρική του γλώσσα. Η εκμάθηση ξένης γλώσσας ανοίγει πόρτες, προωθεί ιδέες και προεκτείνει την γνώση και την οπτική του καθενός» δήλωσε.

Η ομογενής γερουσιαστής κα Κώτση, χάρη στην οποία έγινε η εκδήλωση στο κοινοβούλιο, τόνισε τις προσωπικές της εμπειρίες σαν μαθήτρια και φοιτήτρια Ελληνικής γλώσσας στο Πανεπιστήμιο Macquarie, καθώς και το πάθος της για την γλώσσα και τον πολιτισμό των Ελλήνων. Μάλιστα, τα δύο της παιδιά μαθαίνουν ταυτόχρονα Ελληνικά και Κινέζικα!

Η κα Μαρία Μουρατίδου από το Γραφείο Εκπαίδευσης του Γενικού Προξενείου ενημέρωσε το κοινό για το Πιστοποιητικό Ελληνομάθειας, το μοναδικό στον κόσμος αναγνωρισμένο πιστοποιητικό γνώσης της Ελληνικής γλώσσας. Οι εγγραφές κλείνουν στα μέσα Μαρτίου ενώ οι εξετάσεις θα λάβουν χώρα τον Μάιο.

Ο Πρόεδρος του Συλλόγου, Δρ Παναγιώτης Διαμάντης ανέφερε πως «οι αριστούχοι που τιμήθηκαν απόψε είναι κατά κάποιον τρόπο Έλληνες, ανεξάρτητα από την καταγωγή τους γιατί πέρασαν από Ελληνική παιδεία. Είτε στην γλώσσα, είτε στην ιστορία. Μας τιμούν αυτοί που συμμετάσχουν στην Ελληνομάθεια, είτε σαν μαθητές, είτε σαν εκπαιδευτικοί».

zougla.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook