Ιαπωνικό κυβερνητικό όργανο πραγματοποίησε μελέτη για τις ζημιές που μπορεί να προκαλέσουν διαφορετικής κλίμακας τσουνάμι σε ένα πυρηνικό σταθμό και είχε προειδοποιήσει τις αρχές πριν από την καταστροφή της 11ης Μαρτίου,  αποκαλύπτει σήμερα ο ιαπωνικός τύπος. Η αποκάλυψη αυτή γίνεται ενώ η κυβέρνηση ετοιμάζεται να βοηθήσει την Tepco να αποζημιώσει τα θύματα στον πυρηνικό σταθμό Φουκουσίμα Νταΐτσι.

Ο Ιαπωνικός Οργανισμός Ενεργειακής Ασφάλειας- που υπάγεται στο υπουργείο Οικονομίας, Εμπορίου και Βιομηχανίας-  είχε αναλύσει τους κινδύνους των τσουνάμι ύψους από 3 ως 23 μέτρα σε έκθεσή του που είχε αρχικά δώσει στη δημοσιότητα τον Δεκέμβριο. \”Εκτιμούμε ότι ένα τσουνάμι τουλάχιστον 7 μέτρων θα καταστρέψει τη λειτουργία μιας αντλίας θαλάσσιου νερού και ότι ένα τσουνάμι τουλάχιστον 15 μέτρων μπορεί να καταστρέψει εξωτερικό εξοπλισμό όπως ένα ηλεκτρικό μετασχηματιστή\”, αναφέρεται στην έκθεση.

Η κυβέρνηση και η Tepco έχουν επανειλημμένα υποστηρίξει ότι ο συνδυασμός του σεισμού μεγέθους 9 βαθμών και του ύψους 15 μέτρων τσουνάμι που ακολούθησε ήταν ένα απολύτως απρόβλεπτο φαινόμενο και τονίζουν  ότι ο σταθμός της Φουκουσίμα είναι σχεδιασμένος ν΄αντέξει ένα τσουνάμι μόλις 6 μέτρων.

Μηχανικοί αγωνίζονται ακόμα να θέσουν υπό έλεγχο την κατάσταση στο σταθμό, δυο μήνες μετά την καταστροφή. Πάνω από 15.000 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στο φονικό τσουνάμι και 9.500 παραμένουν αγνοούμενοι.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook