Στην ανάδειξη της κατεστραμμένης πολιτιστικά και οικιστικά Παλιά Πόλη θα προχωρήσει ο Δήμος Χανίων σύμφωνα με τα όσα δήλωσε ο Δήμαρχος Μανόλης Σκουλάκης. Ο βομβαρδισμός των Χανίων από τους Γερμανούς κατά το Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο ήταν ανηλεής σημείωσε ο κ. Σκουλάκης αναφέροντας οτι πάνω από 600 κτίσματα της Παλιάς Πόλης  και 90 αρχοντικά του Καστελίου μετατράπηκαν σε ερείπια εκείνες τις ημέρες.

\”Ξεκινάμε αύριο\” τόνισε ο Δήμαρχος Χανίων και \”αναδεικνύουμε επιστημονικά και τεκμηριωμένα   την καταστροφή της Παλιάς Πόλης\”.

Χαρακτηριστικά ήταν επίσης τα ιστορικά στοιχεία που έδωσε ο προϊστάμενος της Εφορίας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων Μιχάλης Ανδριανάκης όπου όπως είπε\” από τις 20 έως τις 26 Μαίου του 1941 η πόλη των Χανιών βομβαρδίστηκε ανηλεώς από τα Γερμανικά αεροπλάνα. Μεγαλύτερο βάρος έπεσε στην Παλιά Πόλη με αποτέλεσμα ένα μεγάλο μέρος από μνημεία και κτίσματα τα οποία είχαν διατηρηθεί επί αιώνες εξαφανίστηκαν από προσώπου γης. Για παράδειγμα σας αναφέρω τον καθεδρικό Ναό της Παναγίας στο Καστέλι, το Μοναστήρι της Παναγίας στη Μιζερικόρντια, η Πύλη του Καστελιού,  το σχολείο της Μουσουλμανικής Κοινότητας και πολλά άλλα βομβαρδίστηκαν και χάθηκαν.\”

Στη συνέχεια βέβαια όπως είπε ο κ. Ανδριανάκης \”λόγω αυτής της καταστροφής έγινε το νέο ρυμοτομικό με αποτέλεσμα η καταστροφή να γίνει μεγαλύτερη\”.

Κλείνοντας να πούμε οτι ο δήμαρχος Χανίων κάλεσε όλους τους Χανιώτες να πλαισιώσουν με την παρουσία τους όλες τις εκδηλώσεις για τη Μάχη της Κρήτης σε όποιο σημείο του νομού και αν γίνονται.

Το πρόγραμμα των αυριανών εκδηλώσεων περιλαμβάνει τα εξής:

 Εκδήλωση με θέμα: «Η καταστροφή της Παλαιάς Πόλης των Χανίων κατά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο» διοργανώνει ο Δήμος Χανίων σε συνεργασία με την Περιφερειακή Ενότητα Χανίων, την 28η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων και την Κοινωφελή Επιχείρηση του Δήμου Χανίων.

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη 17 Μαΐου 2011 και ώρα 20.00 στο Ενετικό Λιμάνι Χανίων (πρώην Λιμενικό Περίπτερο).

Το πρόγραμμα της εκδήλωσης περιλαμβάνει:

-Επιμνημόσυνη δέηση

-Αποκαλυπτήρια πληροφοριακής πινακίδας

-Προβολή βίντεο

-Χαιρετισμούς

-Σύντομη Ομιλία Δημάρχου Χανίων, Εμμανουήλ Σκουλάκη

-Αναφορά στα γεγονότα από τον Προϊστάμενο της 28ης Εφορείας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων, Μιχάλη Ανδριανάκη

-Παραδοσιακό Μουσικό Συγκρότημα Λεωνίδα Λαϊνάκη

-Συναυλία με τη Μικτή Χορωδία Δήμου Χανίων

Τραγούδι: Δέσποινα Δρακάκη, Τάσος Ψαλιδάκης

Διδασκαλία Χορωδίας: Δέσποινα Δρακάκη

Πιάνο: Δέσποινα Δρακάκη και Ευριπίδης Σταματίου

Καλλιτεχνική επιμέλεια και Δ/νση Μικτής Χορωδίας: Παύλος Μπαϊλάκης

Στον χώρο θα εκτίθενται φωτογραφίες, με θέμα: «Η καταστροφή της Παλαιάς Πόλης των Χανίων κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο», οι οποίες εντάσσονται στην έκθεση, που θα λειτουργεί  στην Πύλη Sabbionara, 18 – 22 Μαΐου 2011.

Ώρες επίσκεψης έκθεσης 11.00 – 13.00 και 18.00 – 22.00

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook