Μείωση των ασφαλιστικών εισφορών δικαιούνται όχι μόνο οι εργοδότες αλλά και οι ελεύθεροι επαγγελματίες, ασφαλισμένοι στον ΟΑΕΕ, οι οποίοι μπορούν να υπαχθούν σε χαμηλότερη ασφαλιστική κατηγορία για να μειώσουν το ποσό των καταβαλλόμενων εισφορών. Συγκεκριμένα, το κέρδος τους κυμαίνεται από 240 έως 540 ευρώ ετησίως .και Αρκεί να είναι ασφαλιστικά ενήμεροι . Πρέπει δηλαδή να καταβάλλουν κανονικά τις εισφορές τους ή τηρούν τους όρους της ρύθμισης στην οποία έχουν υπαχθεί.

Συγκεκριμένα οι ασφαλισμένοι του ΟΑΕΕ έχουν δικαίωμα υπαγωγής στην αμέσως κατώτερη ή στη δεύτερη κατώτερη ασφαλιστική κατηγορία από αυτήν που μέχρι σήμερα υπάγονταν υποχρεωτικά.

Η υπαγωγή των ασφαλισμένων στη χαμηλότερη κατηγορία διαρκεί για όσο χρονικό διάστημα είναι ασφαλιστικά ενήμεροι. Εάν πάψουν να είναι ενήμεροι επανέρχονται στην κατηγορία που βρίσκονταν πριν υποβάλουν την αίτηση. Οι ειδικοί συμβουλεύουν ότι είναι προτιμότερο να ..υποβιβαστούν κατά μία κατηγορία αφού έτσι κι αλλιώς οι παροχές των ταμείων έχουν συρρικνωθεί και δεν ανταποκρίνονται στις υψηλές εισφορές που έχουν καταβάλει οι ελεύθεροι επαγγελματίες.

Ετσι, για τον ασφαλισμένο που ετοιμάζεται να βγει στη σύνταξη και έχει κάνει χρήση της εν λόγω ρύθμισης από το 2013 η διαφορά στη σύνταξη είναι μικρότερη των 5 ευρώ (σε σχέση με το ποσό που θα έπαιρνε εάν παρέμενε σε υψηλή κατηγορία).

• Για παράδειγμα, ασφαλισμένος του ΟΑΕΕ με θεμελιωμένο δικαίωμα το 2012 και 60 ετών σήμερα μπορεί να συνταξιοδοτηθεί με τη συμπλήρωση 37ετίας. Στον ασφαλιστικό του βίο είχε την ανώτατη υποχρεωτική ασφαλιστική κατηγορία και από το 2002 την ανώτατη προαιρετική. Εχει χρησιμοποιήσει τη δυνατότητα μείωσης της ασφαλιστικής κατηγορίας εδώ και ένα έτος. Θα αιτηθεί να συνταξιοδοτηθεί στο τέλος του 2014. Πόση θα ήταν η διαφορά εάν συνέχιζε στην ανώτατη ασφαλιστική κατηγορία;

Απάντηση: Ο ασφαλισμένος του παραδείγματος προ περικοπών στις υψηλές συντάξεις με ασφάλιση στην ανώτατη υποχρεωτική κατηγορία και μία δεκαετία στην προαιρετική θα λάμβανε σύνταξη περίπου 2.150 ευρώ. Με τις περικοπές η τελική σύνταξη που θα λάβει θα είναι 1.650 ευρώ περίπου. Δηλαδή με τις περικοπές με ένα έτος παραμονής στην προαιρετική κατηγορία θα είχε προσαύξηση περίπου 25 ευρώ στη σύνταξή του. Με την κατηγορία που πλέον ασφαλίζεται θα έχει προσαύξηση με ένα έτος παραμονής 19 ευρώ στη μηνιαία σύνταξή του.

newmoney.gr