\”Την ώρα που τα μνημόνια και ο Καλλικράτης στην Τοπική Αυτοδιοίκηση στραγγαλίζουν τη σωματική άσκηση, θάβουν το μοντέλο του μαζικού λαϊκού αθλητισμού και ιεραρχούν την εμπορευματοποίηση κάθε αθλητικής δραστηριότητας, συνηθίζεται τα ψηφοδέλτια των δημοτικών συνδυασμών να «κοσμούν» διασημότητες του επαγγελματικού αθλητισμού.\”
Με την παρασπάνω φράση ξεκινά η ανακοίνωση του συνδυασμού για τον Δήμο Χανίψν  Πρωτοβουλία Πολιτών \”Πρώτα ο Άνθρωπος\” για την παρουσίαση των θέσεων του συνδυασμού για τον αθλητισμό.
Και η ανακοίνωση συνεχίζει: 
\”Ξένη με την ψηφοθηρική αυτή τακτική, η Πρωτοβουλία Πολιτών «Πρώτα ο άνθρωπος» ιεραρχεί την ανάγκη για μαζική άθληση και φυσική ζωή. Απέναντι στο μοντέλο δήμος – επιχειρηματίας που θεωρεί τον αθλητισμό μη ανταποδοτική δραστηριότητα και επιβάλλει οικονομική συνδρομή στα μαζικά προγράμματα άθλησης, εμείς αντιτάσσουμε το στήσιμο μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, αθλητικών δομών για όλους.
Βλέπουμε τον αθλητισμό άμεσα συνδεδεμένο με την υγεία, με εκπαιδευτική, κοινωνική και πολιτιστική διάσταση. Τον αντιμετωπίζουμε σαν αναπόσπαστο στοιχείο της κοινωνικής πολιτικής πρόνοιας του δήμου, που αφορά τους πάντες, ανεξαρτήτως ηλικίας και κοινωνικής προέλευσης και όχι τους λίγους που έχουν την οικονομική δυνατότητα πρόσβασης σε αυτόν.
Βλέπουμε την ανάπτυξη του αθλητισμού στο δήμο μας όχι μόνο στο κέντρο αλλά και στους περιαστικούς πρώην Καποδιστριακούς δήμους σε τρεις κατευθύνσεις: φυσική αγωγή και αθλητισμός στην εκπαίδευση, δράσεις του Δήμου για άσκηση, υγεία και αθλητισμό για όλους και ερασιτεχνικός, αγωνιστικός και σωματειακός αθλητισμός (ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο, μπάσκετ και άλλα ομαδικά και μη σπορ). Ένα τέτοιο μοντέλο απαιτεί χρηματοδότηση και αγωνιστική διεκδίκηση από το δήμο επιπλέον κονδυλίων. Απαιτεί αξιοποίηση κάθε χώρου. Μεγάλες εγκαταστάσεις, περιοχές πρασίνου, παραλίες, αλσύλλια και αυλές σχολείων πρέπει να καταγραφούν και να αναβαθμιστούν, ενώ μια σειρά μικρές εγκαταλειμμένες εγκαταστάσεις πρέπει να αξιοποιηθούν.
Άμεσοι στόχοι μας είναι η προσέλκυση των πολιτών σε αθλητικές δραστηριότητες με στόχο την κατά 5% αύξησή τους ετησίως, η δημιουργία χώρων για τα αθλήματα των ρίψεων, η φροντίδα υποδομών για ευπαθείς ομάδες (ΑμεΑ, ψυχικά πάσχοντες), ειδικότερα για τη νεολαία και τους μαθητές, η ενεργειακή αναβάθμιση των υφιστάμενων υποδομών, η επαναλειτουργία Αθλητικού Γυμνασίου-Λυκείου και η υποχρεωτική ύπαρξη κλειστού γυμναστηρίου στις νέες σχολικές μονάδες.
Υπάρχουν πολλά που μπορούν ακόμα να ειπωθούν. Η σημασία της συνεισφοράς του αθλητισμού στην τοπική ανάπτυξη και τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας μέσα – αλλά και όχι μόνο – από την αξιοποίηση του τουριστικού αθλητισμού. Η προσοχή που πρέπει να δοθεί από τον δήμο ώστε οι αθλητικές εγκαταστάσεις και δραστηριότητες να συνάδουν με την ορθή περιβαλλοντική διαχείριση. Η φροντίδα για απλή άσκηση και φυσική ζωή, όπως τα μονοπάτια για περιπατητές στη φύση των περιαστικών δήμων, οι πεζόδρομοι στο κέντρο, οι ποδηλατόδρομοι, οι ασφαλείς για τα παιδιά παιδικές χαρές και πάρκα, η εξασφάλιση από την ιδιωτικοποίηση ελεύθερων χώρων (όπως οι Αγ. Απόστολοι το στρατόπεδο Μαρκοπούλου κ.α.) και η αξιοποίησή τους προς όφελος των πολιτών.
Υπάρχουν ακόμα πολλά να γίνουν. Να αντιμετωπιστεί το ενεργειακό πρόβλημα του κολυμβητηρίου Ν. Χώρας , να ολοκληρωθούν το εγκαταλειμμένο κολυμνητήριο κολυμβητηρίου Ακρωτηρίου και το ποδηλατοδρόμιο στα Καθιανά, να φροντιστεί το εθνικό στάδιο στο κέντρο της πόλης. Αλλά και πέρα από τις μεγάλες υποδομές προέχει η δημιουργία πολλών μικρών εγκαταστάσεων πολλαπλών αθλητικών χρήσεων σε μικρούς ελεύθερους χώρους κεντρικά και περιαστικά.
Πάνω απ’ όλα, όμως, πιστεύουμε πως και στον αθλητισμό, όπως και σε όλες τις πλευρές της «διοίκησης» ενός δήμου, τίποτα δεν μπορεί να γίνει χωρίς τη συναίνεση και τη συμμετοχή της κοινωνίας, χωρίς την εκπροσώπηση των ενδιαφερομένων (αθλητικών σωματείων, αντιπροσώπων φορέων, αθλητών, συλλογικοτήτων νεολαίας και γειτονιών κ.λπ.) στο σχεδιασμό και την υλοποίηση ενός προγράμματος.
Η Πρωτοβουλία για την Τοπική Αυτοδιοίκηση «Πρώτα ο Άνθρωπος» στέκεται δίπλα στους αθλούμενους, τους αθλητές, τους εθελοντές του ερασιτεχνικού αθλητισμού, τους γονείς, τους εκπαιδευτικούς της φυσικής αγωγής και τους αγνούς φιλάθλους.
Παλεύει για ίσες ευκαιρίες και ανοιχτή πρόσβαση σε όλες τις αθλητικές δραστηριότητες.
Απευθύνει κάλεσμα αντίστασης και ανατροπής: Να αγωνιστούμε μαζί, με τους όρους των κοινωνικών αγώνων, της αξιοπρέπειας και της αυτοπεποίθησης, για τη ριζική αλλαγή στον αθλητισμό και όχι μόνο του Δήμου Χανίων. 
Στο ψηφοδέλτιο της Πρωτοβουλίας Πολιτών για το δήμο Χανίων «Πρώτα ο Άνθρωπος», με υποψήφιο δήμαρχο τον Γιάννη Σαρρή, συμμετέχουν άνθρωποι που στήριξαν και στηρίζουν τον αθλητισμό για όλους: Καρτσωνάκης Βαγγέλης, παλαίμαχος ποδοσφαιριστής Παγχανιακού (υποψήφιος δημοτικής ενότητας Χανίων), Κουβάτσος Σάκης, πρόεδρος Α.Ο. Κύδων Χανίων, αντιπρόεδρος Ελληνικής Σκακιστικής Ομοσπονδίας (υποψήφιος δημοτικής ενότητας Χανίων), Λιβάνιος Βασίλης, τέως πρόεδρος Ένωσης Θύελλα Καμίνια, τέως αντιπρόεδρος και γενικός γραμματέας Πανακρωτηριακού (υποψήφιος δημοτικής ενότητας Ακρωτηρίου), Μιχελαράκης Νίκος, τέως μέλος Δ.Σ. Ιωνίας, Ερμή και Κύδων (υποψήφιος στη δημοτική ενότητα Χανίων), Μπαρτζώκας Γιάννης, πρόεδρος Ένωσης Πτυχιούχων Φυσικής Αγωγής νομού Χανίων, πρώην προπονητής ΝΑΟ Σούδας Κωπηλασίας, γυμναστής στο αθλητικό Γυμνάσιο-Λύκειο Σούδας (υποψήφιος στη δημοτική ενότητα Σούδας), Μπατσάκης Δημήτρης, ορειβάτης (υποψήφιος στη δημοτική ενότητα Ελ. Βενιζέλου), Νικηφοράκης Νικηφόρος, συνταξιούχος εκπαιδευτικός φυσικής αγωγής (υποψήφιος στη δημοτική ενότητα Χανίων), Φραγκιαδάκης Νίκος, μέλος και έφορος Αθλητικού Συλλόγου Κύδων, μέλος Δ.Σ. ΕΣΠΕΚ (Ένωση Πετοσφαίρισης Κρήτης) (υποψήφιος στη δημοτική ενότητα Χανίων)
* Η φωτογραφία είναι του φωτογράφου Γιάννη Κλουβιδάκη.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook