Yλικά
 
• 1 κιλό χοιρινή σπάλα (άνευ οστών), κομμένη σε μεγάλους κύβους
• 80 ml. παρθένο ελαιόλαδο
• 180 γρ. πράσα (τα λευκά και τα ανοικτά πράσινα κομμάτια)
• 5 σκελίδες σκόρδο «σπασμένες»
• 200 γρ. ώριμες ντομάτες πολτοποιημένες
• 1 κ. σούπας τοματοπολτό
• 180 ml. κόκκινο ξηρό κρασί
• 200 γρ. πράσινες ελιές (απυρήνωτες)
• 1 ξύλο κανέλας
• 2 δαφνόφυλλα
• 2 κλαράκια δενδρολίβανο
• Αλάτι & πιπέρι (ανάλογο)
 
Εκτέλεση
 
Μαρινάρουμε το χοιρινό με αρκετό αλάτι και ανάλογο πιπέρι και αφήνουμε στο ψυγείο για 1 ώρα περίπου. Στη συνέχεια, ζεσταίνουμε τη γάστρα στη φωτιά και ρίχνουμε το ελαιόλαδο. Μόλις πάρει θερμοκρασία, θωρακίζουμε το κρέας μέχρι να πάρει χρώμα απ’ όλες τις πλευρές. Αποσύρουμε από το σκεύος το κρέας και στραγγίζουμε σε απορροφητικό χαρτί. 
 
Ρίχνουμε στη γάστρα τα πράσα και το σκόρδο και τσιγαρίζουμε σε μέτρια θερμοκρασία για 5 λεπτά περίπου. Βάζουμε εκ νέου το κρέας στη γάστρα και προσθέτουμε τον τοματοπολτό, την κανέλα, το δενδρολίβανο και τη δάφνη. Συνεχίζουμε το τσιγάρισμα για 2 λεπτά ακόμα και σβήνουμε με το κρασί. Μόλις εξατμιστεί το αλκοόλ, βάζουμε τις ντομάτες και συμπληρώνουμε 200 ml. νερό. Αφήνουμε το φαγητό να πάρει μια βράση και κατόπιν το σκεπάζουμε. 
 
Βάζουμε τη γάστρα σε προθερμασμένο φούρνο στους 180ο C και ψήνουμε για 1 ώρα και 45 λεπτά. Μετά τα πρώτα 45 λεπτά, ξεσκεπάζουμε και γυρίζουμε το κρέας. Σκεπάζουμε ξανά και συνεχίζουμε το ψήσιμο για 45 λεπτά ακόμα. Σε εκείνο το σημείο, ξεσκεπάζουμε και ρίχνουμε τις ελιές. 
 
Συνεχίζουμε και τελειώνουμε το φαγητό χωρίς καπάκι για 15 λεπτά ακόμα, μέχρι να απορροφήσει όλα τα υγρά και να μείνει με τη σάλτσα του.