Τον θεωρούμενο φόβο του Αντώνη Σαμαρά για το ενδεχόμενο να προκηρυχθούν πρόωρες εκλογές, τις οποίες θα χρεωθεί η ΝΔ, θα προσπαθήσει να αξιοποιήσει ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου για να διαμορφώσει ένα ευρύ μέτωπο συναίνεσης για τις επιχειρούμενες αποκρατικοποιήσεις και την εφαρμογή του μεσοπρόθεσμου προγράμματος σταθερότητας.

Αν και επισήμως η κυβέρνηση τάσσεται κατά των εκλογών, ο κ. Παπανδρέου επισείει εμμέσως την απειλή της κάλπης για να ξεπεράσει την αμφισβήτηση, που υπάρχει τόσο στο εσωτερικό, κυρίως όμως στο εξωτερικό για την ικανότητα της χώρας να ανταποκριθεί στις δεσμεύσεις, που ζητεί η τρόικα, προκειμένου να συνεχιστεί η οικονομική στήριξη από τους δανειστές.

Ο πρωθυπουργός γνωρίζει ότι στις διαδοχικές συναντήσεις, που θα έχει με τους πολιτικού αρχηγούς την Τρίτη – πλην της Αλέκας Παπαρήγα, που αρνείται οποιαδήποτε συζήτηση – το κρίσιμο σημείο θα είναι η στάση του κ. Σαμαρά. Ευελπιστεί βασίμως ότι θα έχει τη συναίνεση της Ντόρας Μπακογιάννη και του Γιώργου Καρατζαφέρη, αλλά επιζητεί μία πιο θετική στάση της ΝΔ, ειδικά σε θέματα αποκρατικοποιήσεων, που έτσι κι αλλιώς μπαίνουν σε προτεραιότητα για την κυβέρνηση.

Η εκτίμηση του Μεγάρου Μαξίμου λοιπόν είναι ότι ο κ. Σαμαράς δεν μπορεί επί της ουσίας να τραβήξει το σχοινί, γιατί σε τυχόν εκλογές, η ΝΔ δεν πρόκειται να καταγάγει νίκη, τέτοια, που αν της δίδει αυτοδυναμία. Άρα, πιστεύουν οι συνεργάτες του πρωθυπουργού, ο κ. Σαμαράς θα αρνηθεί τη συναίνεση μέχρι του σημείου, που η στάση του δεν θα οδηγεί σε εκλογές.

Κατά τα λοιπά ο κ. Παπανδρέου αρχίζει πολιτικά να διαμορφώνει τα δεδομένα που ζητεί, ώστε να εξασφαλίσει τη στήριξη της Ευρώπης και του ΔΝΤ, είτε για ένα πακέτο με επιμήκυνση και μείωση επιτοκίων δανεισμού, είτε με ένα νέο δάνειο από την τρόικα.

Πρώτον, το απόγευμα της Δευτέρας έλαβε το πράσινο φως από το υπουργικό συμβούλιο για τις αποκρατικοποιήσεις και πέτυχε ένα μίνιμουμ μέτωπο κυβερνητικής συνοχής.

Δεύτερον, με τον προσδιορισμό των αποκρατικοποιήσεων απαντά στις απαιτήσεις των ξένων, που θέτουν το συγκεκριμένο θέμα ως προαπαιτούμενο για οποιαδήποτε άλλη ενέργεια.

Τρίτον, αρχίζει πλέον να θέτει τα διλήμματα, όπως έκανε στην εισήγησή του στο υπουργικό συμβούλιο, που μίλησε για «πατριωτικό καθήκον».

Και τέταρτον θα επιμείνει στη δραματοποίηση του σκηνικού, ώστε να περιορίσει τις αντιδράσεις.

Την Τετάρτη ο κ. Παπανδρέου θα ενημερώσει και τον πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια.

 

PROTO THEMA

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook