Το 2004, η Πολωνία, η Σλοβακία και η Τσεχία εντάχθηκαν στην Ευρωπαϊκή Ένωση και μέσα σε 10 χρόνια έχουν κατορθώσει κάτι που λίγοι θα φαντάζονταν τότε. 
Η Βαρσοβία, η Μπρατισλάβα και η Πράγα έχουν πλέον μεγαλύτερο κατά κεφαλήν εισόδημα από τη Βιέννη (υπολογίζοντας σε μονάδες αγοραστικής δύναμης -PPS). Η Αυστρία αποτέλεσε το σημείο αναφοράς για τις χώρες της κεντρικής Ευρώπης για αιώνες και ακόμα είναι, λόγω της γεωγραφικής τους απόστασης, της δυναμικής εμπορικής δραστηριότητας και των οικονομικών συνδέσμων που υπάρχουν. 
Ακόμη και η Βουδαπέστη της πληγείσας από την οικονομική κρίση Ουγγαρίας δεν είναι πολύ πίσω απ\’ τη Βιέννη. 
Η εξέλιξη αυτή έρχεται σε έντονη αντίθεση με τη δεινή θέση των πρωτευουσών της Νότιας Ευρώπης οι οποίες την τελευταία δεκαετία δεν συνέκλιναν με το μέσο όρο του πυρήνα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και απ\’ το 2009 δημιουργήθηκαν ακόμα μεγαλύτερες αποκλίσεις. 
Ρώμη, Μαδρίτη και Λισαβόνα έχουν ΑΕΠ (σε μονάδες αγοραστικής δύναμης) συγκρίσιμο με αυτό του Βουκουρεστίου και μικρότερο από της Μπρατισλάβας, της Βουδαπέστης, της Πράγας και της Βαρσοβίας. Βέβαια, το κατά κεφαλήν ΑΕΠ είναι απλά μια παράμετρος υπολογισμού των οικονομικών επιδόσεων και στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες το ΑΕΠ δίνει μεγάλα περιθώρια στο εταιρικό κέρδος και αφήνει λίγα για τους πολίτες. 
Η Βιέννη ήταν στην πρώτη πεντάδα με τις πόλεις που προσφέρουν την καλύτερη ζωή (με βάση την ασφάλεια, την υγεία, τον πολιτισμό, το περιβάλλον, την εκπαίδευση) ενώ οι πρωτεύουσες της κεντρικής Ευρώπης πρέπει να βελτιωθούν σε αυτό τον τομέα.

Ωστόσο η ταχεία σύγκλιση των πρωτευουσών της κεντρικής Ευρώπης σε όρους ΑΕΠ είναι πραγματικά αξιοσημείωτη και αυτό από μόνο του ίσως να καταστήσει εφικτή τη βελτίωση και σε άλλους τομείς της ζωής αυτών των πόλεων.

protothema.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook