Το θέμα των αποκρατικοποιήσεων βρέθηκε στο επίκεντρο της συνάντησης των Σαμαρά-Βενιζέλου με τον Γκίκα Χαρδούβελη παρουσία του προέδρου του ΤΑΙΠΕΔ, που πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα.

Εημερώνοντας τους δημοσιογράφους ο κ. Βενιζέλος, σε ερώτηση αν υπάρχει θέμα πολιτικής διαπραγμάτευσης με τους δανειστές απάντησε πως πάντα υπάρχει πολιτική διαπραγμάτευση.

«Ποτέ δεν είναι η πολιτική διαπραγμάτευσης καθ\’ υπέρβαση των τεχνικών δεδομένων. Υπογραμμίζει όμως την ανάγκη να γίνεται σωστή και όχι μυωπική η ανάλυση των τεχνικών δεδομένων» σημείωσε.

Σε ερώτηση για τις φοροελαφρύνσεις είπε ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει συνολικό σχέδιο που θα εφαρμόσει ενώ για την αποκρατικοποίηση των ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ ανέφερε: «Οφείλουμε να σεβαστούμε την απόφαση του ΣτΕ».

Τον περασμένο Μάιο το ΣτΕ είχε κρίνει αντισυνταγματική την ιδιωτικοποίηση της ΕΥΔΑΠ. Όπως αναφέρεται στη δικαστική απόφαση, η μετατροπή της ΕΥΔΑΠ σε ιδιωτική επιχείρηση είναι αντίθετη στα άρθρα 5 και 21 του Συντάγματος, που επιβάλλουν τη μέριμνα του κράτους για την υγεία των πολιτών, αλλά και κατοχυρώνεται το δικαίωμα στην προστασία της υγείας.

Στην απόφαση σημειώνεται ότι ο χαρακτήρας της δημόσιας επιχείρησης «αναιρείται στην περίπτωση της αποξενώσεως του Ελληνικού Δημοσίου από τον έλεγχο της ΑΕ διά του μετοχικού κεφαλαίου, ήτοι της αποξενώσεώς του από εκείνο το ποσοστό των μετοχών που εξασφαλίζει τα ιδιοκτησιακά δικαιώματα».

Μετά την απόφαση του ΣτΕ για την ΕΥΔΑΠ, το ΤΑΙΠΕΔ αποφάσισε να προχωρήσει σε επανεξέταση της διαδικασίας για την αξιοποίηση της ΕΥΑΘ, λαμβανομένων υπόψη και των αντιδράσεων της τοπικής κοινωνίας της Θεσσαλονίκης (σ.σ. όπως αυτές εκφράστηκαν και με το πρόσφατο δημοψήφισμα την ημέρα των δημοτικών και περιφερειακών εκλογών).

in.gr, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook