Οι δημοτικοί σύμβουλοι της «Εναλλακτικής Κίνησης Πολιτών Ρεθύμνου» Μιχάλης Ανδρουλάκης και Γιώργος Βλαστός κατέθεσαν στις 16/07/2014 στον Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Ρεθύμνου πρόταση για άμεση έκδοση ανακοίνωσης-ψηφίσματος του Δήμου Ρεθύμνου που αφορά στην διακοπή της επιχείρησης καταστροφής των χημικών όπλων της Συρίας στη Μεσόγειο.

Την πρόταση συνυπογράφουν οι εκλεγμένοι δημοτικοί σύμβουλοι του συνδυασμού «Ρέθυμνο-Αλληλεγγύη-Ανατροπή» Σταύρος Βουρβαχάκης, Κώστας Πολοπετράκης και Γιώργος Σταράκης.

Η πρόταση κοινοποιήθηκε στον Δήμαρχο Ρεθύμνου, στους επικεφαλής των δημοτικών παρατάξεων και στους νεοκλεγέντες επικεφαλής των δημοτικών παρατάξεων.

Στην πρόταση ανακοίνωσης-ψηφίσματος των δημοτικών συμβούλων της «Εναλλακτικής Κίνησης Πολιτών Ρεθύμνου» αναφέρεται:

«Το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Ρεθύμνης εκφράζει την κάθετη αντίθεση του στο επικίνδυνο πείραμα καταστροφής των χημικών όπλων της Συρίας με την μέθοδο της υδρόλυσης εν πλω στη θαλάσσια περιοχή της Μεσογείου. Όπως έχουν επισημάνει έγκυροι επιστημονικοί φορείς, ενδεχόμενο ατύχημα είναι ικανό να προκαλέσει ανεπανόρθωτες βλάβες στη Μεσόγειο.

Παρά τις καθολικές αντιδράσεις της κρητικής κοινωνίας που εκφράστηκε με μεγάλα συλλαλητήρια όπως αυτό του Αρκαδίου, η κυβέρνηση και το Υπουργείο Εξωτερικών δεν έδειξαν την παραμικρή ευαισθησία να ενημερώσουν την ελληνική κοινωνία και να παρέμβουν στη διεθνή κοινότητα για να ακυρωθεί η καταστροφή των χημικών.

Ο Δήμος Ρεθύμνης εκφράζοντας την θέληση και την έντονη ανησυχία των πολιτών του Ρεθύμνου, λέει ένα βροντερό ΟΧΙ στην υδρόλυση των χημικών όπλων στη Μεσόγειο και απαιτεί τώρα την διακοπή της επιχείρησης καταστροφής των χημικών και την ασφαλή καταστροφή τους εκτός Μεσογείου με ευθύνη των χωρών παραγωγής και εμπορίας τους.

Ο Δήμος Ρεθύμνης:

1. Στηρίζει τις κινητοποιήσεις που έχουν προγραμματιστεί για την καταστροφή των χημικών στη Μεσόγειο και καλεί τους πολίτες του Ρεθύμνου να συμμετάσχουν ενεργά και μαζικά στον αποκλεισμό της Βάσης της Σούδας στις 19-21/7/2014.
2. Θα στηρίξει οικονομικά το Παγκρήτιο Συντονιστικό κατά των Χημικών στις δράσεις που προγραμματίζει.
3. Θα συμμετάσχει με αντιπροσωπεία δημοτικών συμβούλων του, στην διαμαρτυρία με πλωτά μέσα στην θαλάσσια περιοχή που θα γίνει η υδρόλυση των χημικών από το σκάφος «CAPE RAY».
4. Θα συντονίσει τις αντιδράσεις του μαζί με άλλους ελληνικούς δήμους και την Περιφέρεια Κρήτης και με ανάλογα διαβήματα προς τις ελληνικές και ξένες αρχές που εμπλέκονται στο θέμα της καταστροφής των χημικών».