Μια συνεδρίαση που είχε απ\’ όλα εκτός από… συγκεκριμένη απόφαση!

Ο λόγος για την αναβληθείσα συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Χανίων που εκτός των άλλων είχε στην ατζέντα και το θέμα των 56 Σύρων προσφύγων που έχουν απομείνει πλέον στα Χανιά ή που έχουν εγκλωβιστεί χάρις στην ατολμία της κεντρικής εξουσίας.

Βέβαια εδώ τίθεται το ερώτημα τι κάνουμε στις περιπτώσεις που το κράτος \”λάμπει\” δια της απουσίας του ή ακόμα, ακόμα, πετάει το μπαλάκι στους τοπικούς φορείς… μπορεί η τοπική αυτοδιοίκηση να αναλάβει το βάρος εξεύρεσης λύσης;

Ταξιδιωτικά έγραφα δεν πρόκειται κατά πως δείχνουν τα πράγματα να δώσει στους πρόσφυγες (μεταξύ των 56 τα 31 είναι παιδιά), το Ελληνικό κράτος (να\’ ναι καλά η Δουβλίνο ΙΙ).

\"\"

Η εισαγγελική παραγγελία της 12/08/2014 προς το Δήμο Χανίων, αναφέρει ξεκάθαρα, πως πρέπει να αναζητηθεί λύση (χώρος) πρόσφορη και τέτοια, που θα πληροί τους κανόνες υγιεινής και ασφάλειας για την προσωρινή (ουδέν μονιμότερον του προσωρινού) φιλοξενία των προσφύγων. Από την άλλη υπήρξε και προφορική πρόταση από πλευράς εισαγγελέα και Αστυνομικού Διευθυντή Χανίων για το πρώην Δημαρχείο Σούδας.

Μια πρόταση που σύντομα έγινε αντιληπτό ότι δεν θα μπορούσε να αποτελεί λύση, δεδομένου ότι ο χώρος είναι αφιλόξενος… είναι πάνω στο δρόμο, έχει δύο τουαλέτες, ένα λάστιχο για μπάνιο, όπως ανέφερε και η νομική σύμβουλος του Δήμου Ελβίρα Στασσίνου.

\"\"

Καμία ασφάλεια χώρου και καμία υγιεινή δεν μπορεί να εξασφαλισθεί στο πρώην Δημαρχείο Σούδας.

Στη συνεδρίαση βέβαια, συζητήθηκε και το θέμα των ανεξόφλητων χρεών προς τον επιχειρηματία που 130 μέρες τώρα φιλοξενεί τους Σύριους χωρίς να έχει πάρει ούτε σεντς και παρά τις διαρκείς κινήσεις και μηνυτήριες αναφορές, δύσκολα θα μπορέσει να βρει το δίκιο του ο κος Βολικάκης.

Το Υπουργείο μάλιστα (μετά από επικοινωνία του Δημάρχου Μανώλη Σκουλάκη) απάντησε ότι μπορεί να διαθέσει μόλις 10.000 ευρώ και ο ξενοδόχος όπως ήταν φυσικό δεν τα δέχτηκε αφού η δαπάνη του, μέχρι σήμερα ξεπερνά τις 800.000 ευρώ!

Από πλευράς υπηρεσίας Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας & Κοινωνικής Μέριμνας ΠΕ Χανίων, ο κος Νικολακάκης αρκέστηκε να πει ότι η υπηρεσία θα απαντήσει εγγράφως στο όποιο αίτημα εξέτασης χώρου για το αν τηρούνται ή όχι οι κανόνες που απαιτούνται, ενώ ιδιαιτέρως αποκαλυπτικός ήταν στην αναφορά του για την επικοινωνία με τους αρμόδιους από τα εμπλεκόμενα Υπουργεία οι οποίοι είπαν: \”Έπρεπε να τους πετάξετε στο δρόμο από την 5η μέρα, εσείς στα Χανιά δημιουργείτε κακό προηγούμενο…\”

Είναι ξεκάθαρο, η πολιτεία πέταξε το μπαλάκι, με ορατό τον κίνδυνο, να εκτεθεί διεθνώς η χώρα και τώρα περί άλλων τυρβάζει…

\"\"

Η απουσία του κράτους είναι ξεκάθαρη είπε ο Άρης Παπαδογιάννης για να συμπληρώσει ερωτώντας: \”Που ναυάγησε το θέμα του παλιού ψυχιατρείου; Ο χώρος είναι αξιοπρεπέστερος του πρώην Δημαρχείου Σούδας\”.

Και κάπου εδώ, ξεκίνησε και η κουβέντα για το πρώην ψυχιατρείο όπου τον πρώτο λόγο έχει το ΤΑΙΠΕΔ! 

Ο κος Κουρούσης έθεσε τα ερωτήματα: \”Γιατί είναι πρόβλημα για την εν λόγω περίπτωση το Ψυχιατρείο και δεν ήταν για την  περιφέρεια και το ΕΚΑΒ, τότε δεν ήταν παράνομη η στέγαση;\”

Στο σημείο αυτό ανέβηκαν οι τόνοι για να επιστρέψουμε στη συνέχεια στην προσπάθεια… εξεύρεσης λύσης!

\"\"

Η αντιδήμαρχος Χανίων Χρυσούλα Χατζηδάκη ήταν σαφής: \”Δεν μπορούμε να υποκαταστήσουμε το ανάλγητο κράτος. Υπάρχει όμως ανθρωπιστική ανάγκη και ως εκ τούτου οφείλουμε να αναζητήσουμε λύση και να κάνουμε την πρότασή μας προς τον κο εισαγγελέα\”. Ήταν σαφής η προτίμηση της κας Χατζηδάκη στην τρίτη πιθανή λύση που είναι η Αγιά.

Το λόγο έλαβε και η κα Μαργαρίτα Παπαμηνά (Υποψ. αντιπερ. Χανίων ΑΝΤΑΡΣΥΑ και μέλος του Νομαρχιακού Τμήματος της ΑΔΕΔΥ), η οποία υπερτόνισε την αναλγησία όχι μόνο της Ελληνικής Πολιτείας αλλά και των τοπικών φορέων, μάλιστα κάλεσε όλους τους εμπλεκόμενους να βρουν άμεσα λύση!

\"\"

Στη συζήτηση ζητήθηκε και η άποψη των ίδιων των Σύρων όπου δια του εκπροσώπου τους ζήτησαν να πάνε σε χώρα με φιλικούς νόμους για μετανάστες και πρόσφυγες και σίγουρα αυτή η χώρα δεν είναι η Ελλάδα.

\"\"

Βέβαια για να τα… γράφουμε και σωστά οι ταλαιπωρημένοι αυτοί άνθρωποι, δεν δέχονται καν συζήτηση για χορήγηση Πολιτικού Ασύλου.

Στην τοποθέτηση του, ο νεοεκλεγείς δήμαρχος Χανίων Τάσος Βάμβουκας αναφέρθηκε και αυτός στους χώρους του παλαιού ψυχιατρείου και ζήτησε να ασκηθούν πιέσεις από όλους τους παράγοντες του τόπου, ώστε άμεσα να διαμορφωθεί και ο χώρος και να εξασφαλιστούν οι συνθήκες υγιεινής. Πρότεινε μάλιστα το κόστος της διαδικασίας να επωμιστεί η κυβέρνηση.

Ο κος Σαρρής από την πλευρά του έκανε την πρόταση που έβαλε πολλούς σε σκέψεις: \”Έχουμε ευθύνη όλοι μας σαν κοινωνία και βεβαίως η Δημοτική αρχή. Θα το βρίσκουμε συνέχεια μπροστά μας το πρόβλημα. Έπρεπε να έχει δημιουργηθεί ένας ξενώνας αστέγων\”. Ο κος Σαρρής τάχθηκε υπέρ του να ασκηθούν πιέσεις για τη χορήγηση ταξιδιωτικών εγγράφων.

Με την άποψη του κου Κυνηγού που νωρίτερα είχε εκφράσει και ο κος Σαρρής, συμφώνησαν οι περισσότεροι: \”Θα πρέπει να ξεκινήσουμε για μια μόνιμη υποδομή\”, ενώ συμφώνησε στο να δοθούν ταξιδιωτικά έγγραφα (πράγμα αδύνατο), στους πρόσφυγες. επίσης πρότεινε και αυτός ως καταλληλότερο χώρο αυτόν της Αγιάς.

Η συνεδρίαση έληξε με το Δήμαρχο Χανίων να είναι σαφής, λακωνικός και μάλλον εύστοχος: \”Δεν καταφέραμε και πολλά πράγματα σήμερα! Να διεκδικήσουμε την εξόφληση του ποσού σαν σώμα (η ανφορά στο χρέος προς τον κο Βολικάκη), από το κεντρικό κράτος και να αναζητηθεί η λύση με εμπλοκή και άλλων φορέων, Περιφέρεια, Μητρόπολη, κλπ…\”

\"\"

Εν τέλει θα συσταθεί μια Διαπαραταξιακή Δημοτική Επιτροπή, προκειμένου να απαντήσει στον εισαγγελέα!

Σε κάθε περίπτωση κατά το Αρχαιοελληνικώς λεγόμενον: Ώδινεν όρος και έτεκεν μυν!!!
 

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook